Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η διαμάχη Ελλάδας – ΔΝΤ μετά τις αποκαλύψεις στο wikileaks, οι συνομιλίες για το Κυπριακό και ιδιαίτερα το θέμα του εδαφικού, το προσφυγικό ζήτημα ενόψει της συμφωνίας με την Τουρκία που τίθεται σε ισχύ σήμερα, η ανασφάλεια που επικρατεί στην Ευρώπη λόγω τρομοκρατίας, καθώς και οι κακοτεχνίες στα έργα για το αποχετευτικό Πάφου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Στα δικαστήρια για κακοτεχνίες” γράφει ότι τον Ιούνιο θα οδηγηθεί στα αστικά δικαστήρια η υπόθεση σε σχέση με τις κακοτεχνίες που παρατηρούνται στις περιοχές όπου εκτελέστηκαν έργα για το αποχετευτικό της Επαρχίας Πάφου όπως πληροφορείται η `Α` και ότι ο Δήμος Πάφου διεκδικεί αποζημίωση τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ. Αλλού, προβάλλει φωτογραφία από την Ιαπωνία η οποία στο πλαίσιο της νέας δημοσιονομικής χρονιάς έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους υπαλλήλους. Γράφει επίσης για το προσφυγικό ζήτημα και για την ημέρα της κρίσεως για χιλιάδες μετανάστες.

“Η Σημερινή” με τίτλο “Παιχνίδια καταστροφής από το ΔΝΤ” γράφει για σάλο από τις διαρροές συνομιλιών αξιωματούχων του Ταμείου στο wikileaks και ότι εξηγήσεις ζητά ο Ελληνας Πρωθυπουργός από την Διευθύντρια του Ταμείου και επιχειρεί να διεθνοποιήσει το θέμα ενώ για απόπειρα εκβιασμού της Μέρκελ κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ. Γράφει επίσης ότι εκστρατεία για αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος αρχίζει από σήμερα η Αστυνομία. Αλλού, αναφέρει ότι η Ευρώπη βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ανασφάλεια και ότι όσο χάνει εδάφη το Ισλαμικό Κράτος τόσο οργανώνει συστηματικά λουτρά αίματος.

“Ο Φιλελεύθερος” με πρωτοσέλιδο “Νάρκες και στο εδαφικό” γράφει ότι διαφορές προκύπτουν από τις συζητήσεις των κριτηρίων για το εδαφικό και ότι αν και οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη φθάσει στα βαθιά, καθώς υπάρχει συμφωνία πως με χάρτες θα ασχοληθούν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο είναι προφανείς οι διαφωνίες. Γράφει επίσης ότι πωλούνται ακίνητα αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τις τράπεζες στην Κύπρο. Ακόμα, αναφέρεται στην `προίκα` που παίρνει η νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου Cyta Ltd.

Η “Χαραυγή” στο κύριό της θέμα με τίτλο “Εκτεθειμένοι και οι ντόπιοι απολογητές τους” γράφει ότι εκτεθειμένους αφήνουν και τους κυβερνώντες στην Κύπρο οι αποκαλύψεις των διαλόγων αξιωματούχων του ΔΝΤ για εκβιασμό της Αθήνας με χρεοκοπία ενόψει της αξιολόγησης του ελληνικού μνημονίου. Γράφει επίσης ότι πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται στην φτώχεια και ότι οι λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν είδαν καλύτερες μέρες και κανένα οικονομικό θαύμα δεν βιώνουν. Η `Χ` αναφέρει ακόμα ότι την επίσημη υποβολή αιτήματος από την Αίγυπτο για έκδοση του αεροπειρατή αναμένει η Κυβέρνηση και ότι θα εξεταστούν και οι πολιτικές πτυχές του θέματος.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: