Για Ελλάδα, τρομοκρατία, προσφυγικό και Brexit θα συζητήσουν Ομπάμα-Ευρωπαίοι ηγέτες




Ελλάδα, προσφυγικό, τρομοκρατία και Brexit θα περιλαμβάνει το μενού των «Big Five», όπως αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος τη συνάντηση που θα έχουν στο Ανόβερο την ερχόμενη Δευτέρα οι πέντε ηγέτες, Μπαράκ Ομπάμα, Άγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ.

Το προσφυγικό θα είναι το «υπ’ αριθμόν ένα» θέμα που θα συζητήσουν ο Αμερικανός πρόεδρος και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο κίνδυνος της ισλαμικής τρομοκρατίας αλλά κι ένα επαπειλούμενο Brexit θα είναι δύο ακόμη θέματα στην ατζέντα των ηγετών, αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Η οικοδέσποινα, Άγκελα Μέρκελ, θα υποδεχτεί στην πατρίδα της τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την τελευταία πιθανότατα επίσημη επίσκεψή του ως προέδρου των ΗΠΑ καθώς σε λίγους μήνες ολοκληρώνει την δεύτερη και τελευταία θητεία του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, οι γερμανικές αρχές προετοιμάζονται για τις αφίξεις των πέντε αρχηγών κρατών στο Ανόβερο. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί θα «χτενίζουν» την περιοχή γύρω από το Schloss Herrenhausen -εκεί έχουν ξανασυναντηθεί εκεί οι πέντε ηγέτες- και 600 Αμερικανοί μυστικοί πράκτορες θα γίνουν η σκιά των Αμερικανού προέδρου.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έρχεται κάθε μήνα στην Ευρώπη και είναι μια καλή ευκαιρία για τους τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες να συνομιλήσουν μαζί του», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτς.

«Υπάρχει μια σειρά από ζητήματα, για παράδειγμα η κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και το προσφυγικό», ανέφερε, αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει επίσημη ατζέντα της πενταμερούς συνάντησης.

Οι πέντε αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν στο Schloss Herrenhausen του Ανόβερου, ένα πρώην βασιλικό παλάτι το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε ξανά το 2013. Το επόμενο ραντεβού τους θα είναι τον επόμενο μήνα στη σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία.

Από την πλευρά του, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι «θα συζητηθεί το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις», όπως το «να νικήσουμε το ISIS, να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στη Λιβύη και να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση».

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, ξεκαθάρισε το θέμα της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν Μέρκελ-Ομπάμα.

«Η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το προσφυγικό. Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επιπλέον θα γίνει με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Την παραμονή της συνάντησής της με τον Ομπάμα, η Μέρκελ θα ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Τουρκία μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: