Φωτίου: “Ντροπή για τη διεθνή κοινότητα να αναζητούμε ακόμα αγνοούμενους”




Είναι ντροπή για τη διεθνή κοινότητα και την ανθρωπότητα μετά από 42 χρόνια να αναζητούμε τα 2/3 των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «απάνθρωπο» να παραδίδονται στους συγγενείς των αγνοουμένων για κηδεία μόνο 2 – 3 οστά.

Σε χαιρετισμό του στην έναρξη του Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα: “Ανθρώπινα δικαιώματα, ΣΥΝ- Υπάρχω, Εργάζομαι, Αγωνίζομαι” που πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Μακαρίου Γ΄ στη Λάρνακα, ο κ. Φωτίου είπε ότι «42 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ακόμα αναζητούμε χίλιους από τους περίπου 1,500 αγνοούμενους μας, αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Δυστυχώς αρκετοί γονείς φεύγουν από τη ζωή χωρίς να γνωρίζουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων». Πρόσθεσε πως «αυτό που διαπράττει η Τουρκία είναι και απάνθρωπο και εγκληματικό γιατί για 42 χρόνια αρνείται να συνεργαστεί για ένα ανθρωπιστικό θέμα, γιατί το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό αλλά ανθρωπιστικό που αγγίζει ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς η Τουρκία δεν συνεργάζεται για το συγκεκριμένο θέμα, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις όχι μόνο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου έχει καταδικαστεί για αυτό το έγκλημα.”

Η Άγκυρα πιέζεται να δώσει πληροφορίες και να συνεργαστεί ώστε να διακριβωθούν οι τύχες των αγνοουμένων μας, πρόσθεσε. Η Τουρκία, συνέχισε, «έχει τις πληροφορίες στα αρχεία του τουρκικού στρατού για τους μαζικούς χώρους ταφής αγνοουμένων μας ενώ το διπλό έγκλημα που έχει διαπράξει είναι ότι τότε (στην εισβολή του 1974) είχαν σκοτώσει γυναικόπαιδα, τους έριξαν σε πηγάδια και τους μετακίνησαν το 1992 – 93 για να μην φανεί το μεγάλο τους έγκλημα. Από τότε αναζητούμε το χώρο που έχουν μετακινήσει αυτά τα οστά». Ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε εξίσου «απάνθρωπο να παραδίδουμε στους συγγενείς των αγνοουμένων μόνο δύο και τρία οστά για να τελέσουν κηδείες. Δικαιολογημένα πολλοί συγγενείς δεν παραλαμβάνουν αυτά τα οστά αφού όπως αναφέρουν «εμείς σας δώσαμε ένα λεβέντη και τώρα μας δίνετε πίσω 2 – 3 οστά».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες πιέζοντας τη διεθνή κοινότητα γιατί» όπως εξήγησε «είναι ντροπή για την ίδια τη διεθνή κοινότητα και την ανθρωπότητα, μετά από 42 χρόνια να αναζητούμε περίπου τα 2/3 των αγνοουμένων μας». Στο χαιρετισμό του ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο «σοβαρό» όπως το χαρακτήρισε θέμα της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, λέγοντας πως «η δικοινοτική αυτή Επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους και της ε/κ και της τ/κ πλευράς, με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών και τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε λίγους μήνες ή ένα χρόνο κινδυνεύει να μην έχει οστά για να προχωρήσει στο σημαντικό έργο της, γιατί οι Τούρκοι δεν συνεργάζονται». Αναφερόμενος στο θέμα των εγκλωβισμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως σήμερα έχουμε σε δύο περιοχές εγκλωβισμένους, στην Καρπασία, στο Ριζοκάρπασο και την Αγία Τριάδα που είναι περίπου 220 – 230 άτομα και στον Κορμακίτη περίπου 100 – 120 Μαρωνίτες.

«Αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα μετά την εισβολή αφού τα πράγματα τότε δεν ήταν εύκολα και καταπατήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε σημειώνοντας πως οι εγκλωβισμένοι δεν μπορούσαν να πάρουν τηλέφωνο, για να βγουν έξω έπρεπε να συνοδεύονται από Τούρκους στρατιώτες, για να πάνε εκκλησία έπρεπε να πάρουν την άδεια του τουρκικού στρατού, δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν το βράδυ, ενώ υπήρχε έλεγχος για το κάθε μάθημα που διδασκόταν στα σχολεία ώστε να μην συμπεριλαμβάνονται θέματα που δεν άρεσαν στις κατοχικές αρχές. Πρόσθεσε επίσης πως «αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα αφού έχουμε σχολείο στο Ριζοκάρπασο με 40 μαθητές από την προδημοτική μέχρι και το Λύκειο, ζουν εκεί σε δύσκολες συνθήκες και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σ’ αυτά τα παιδιά. Δεν είναι εύκολο να φοιτά ένας μαθητής σε τέτοιες συνθήκες» είπε σημειώνοντας πως «μπορεί σήμερα τα πράγματα να είναι κάπως καλύτερα».

Εκείνο που πραγματικά έχει σημασία, συνέχισε ο Φώτης Φωτίου, «είναι να προσπαθήσουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας, να προσπαθήσουμε μέσα από τη διαδικασία που υπάρχει τώρα στις συνομιλίες να τερματιστεί η κατοχή, να προσπαθήσουμε να ζήσουμε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι γιατί αυτός ο τόπος μπορεί να μετατραπεί σε ένα παράδεισο εάν πραγματικά μπορούμε να επανενώσουμε τον τόπο μας και να τερματίσουμε την κατοχή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: