Eurostat: Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αλλά και διπλασιασμός του ελλείμματος




Σημαντικά καλύτερα απ’ ότι προβλεπόταν κινήθηκε τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, το οποίο σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων της Eurostat και αφαιρώντας τις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκλεισε στο 0,7% του ΑΕΠ, ήτοι 1,1 δισ ευρώ.

Το γεγονός ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Το ΔΝΤ επιμένει, πάντως, ότι πέρυσι καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα με την Eurostat το δημόσιο έλλειμμα διευρύνθηκε στο 7,2% του ΑΕΠ (6,054 δισ. ευρώ) το 2015 από το 3,6% το προηγούμενο έτος. Ωστόσο στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνεται και επίπτωση 7,158 δισ. ευρώ από την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ένα ποσό όμως που πάγια εξαιρείται απ’ τους στόχους του μνημονίου.

Οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν στο 55,3% του ΑΕΠ, από το 50,7% το 2014. Τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν στο 48,1% πέρυσι από το 47% το 2014.

Το χρέος υποχώρησε για πρώτη φορά απ’ την αρχή της κρίσης. Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε το προηγούμενο έτος στο 176,9% του ΑΕΠ δηλαδή στα 311,5 δισ. ευρώ από το 180% επί του ΑΕΠ (319,7 δισ. ευρώ) το 2014.

Οι θεσμοί έχουν καταλήξει μεταξύ τους να ζητήσουν από την Αθήνα τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων (παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν τα επόμενα έτη εάν κριθεί απαραίτητο για να επιτευχθούν οι στόχοι) ύψους τουλάχιστον 2,7 δισ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απορρίπτει σε αυτήν τη φάση των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων από αυτά που προβλέπεται να λάβει βάσει μνημονίου. Και τα στοιχεία που πλέον επικύρωσε η Eurostat της δίνουν ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: