Έρευνα κατά της google για μονοπωλιακές πρακτικές ξεκινάει η Κομισιόν




Έρευνα κατά της Google ξεκινά η Κομισιόν για να διαπιστώσει και αν υπάρχουν να τεκμηριώσει μονοπωλιακές πρακτικές στην αγορά λογισμικού κινητών τηλεφώνων και συγκεκριμένα για το λειτουργικό σύστημα android.

Η Κομισιόν ενημέρωσε σήμερα την Google για την άποψή της ότι η εταιρεία , κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της με την επιβολή περιορισμών σε κατασκευαστές συσκευών και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας, σε σχέση με το λειτουργικό σύστημα Android.

Προκαταρκτική άποψη της Κομισιόν είναι ότι η Google χρησιμοποιεί το android για να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της ως μηχανής αναζήτησης.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι καθώς το Google Search είναι προ-εγκατεστημένο ως υπηρεσία αναζήτησης για τις περισσότερες συσκευές Android που πωλούνται στην Ευρώπη, είναι σαν να αποκλείει όλες τις άλλες μηχανές αναζήτησης.

Στη σημερινή “κοινοποίηση αιτιάσεων”, η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι η Google έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ με τους εξής τρόπους:

– υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν το Google Search και τον φυλλομετρητή Google Chrome, καθώς και να θέτουν ως προεπιλεγμένη υπηρεσία αναζήτησης το Google Search, ως προϋποθέσεις για την αδειοδότηση ορισμένων εφαρμογών ιδιοκτησίας της Google,

– αποτρέποντας τους κατασκευαστές να πωλούν έξυπνες κινητές συσκευές που λειτουργούν με ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα τα οποία βασίζονται στον κώδικα ανοικτής πηγής του Android,

– δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους κατασκευαστές και τους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, υπό τον όρο ότι αυτοί θα προεγκαθιστούν αποκλειστικά το Google Search στις συσκευές τους.

Η έρευνα της Κομισιον έδειξε ότι “είναι σημαντικό από εμπορική άποψη για τους κατασκευαστές συσκευών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android να προεγκαθιστούν στις συσκευές αυτές το Google Play Store – το app store της Google για Android. Στις συμβάσεις που συνάπτει με τους κατασκευαστές η Google θέτει ως όρο για την αδειοδότηση του Play Store σε συσκευές Android την προεγκατάσταση του Google Search και τη χρήση του ως προεπιλεγμένης υπηρεσίας αναζήτησης. Ως εκ τούτου, οι ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να γίνουν η προεπιλεγμένη υπηρεσία αναζήτησης στη συντριπτική πλειονότητα των συσκευών που πωλούνται εντός της ΕΕ. Με τη στρατηγική αυτή, η Google έχει επίσης μειώσει τα κίνητρα των κατασκευαστών να προεγκαθιστούν ανταγωνιστικές εφαρμογές αναζήτησης, καθώς και τα κίνητρα των καταναλωτών να τηλεφορτώνουν τις εφαρμογές αυτές”, αναφέρει η Κομισιόν.

Η επίτροπος Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής: «Η ύπαρξη ενός ανταγωνιστικού κλάδου υπηρεσιών κινητού διαδικτύου αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Με βάση τη μέχρι στιγμής έρευνά μας, θεωρούμε ότι η συμπεριφορά της Google στερεί από τους καταναλωτές ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών και υπηρεσιών για κινητές συσκευές και εμποδίζει την ανάπτυξη καινοτομιών από άλλους «παίκτες», κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Google έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει στις ανησυχίες της Επιτροπής.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: