Χριστοδουλίδης: “Συνεχίζεται η προσπάθεια οι συναντιλήψεις να γίνουν συγκλίσεις”




Στις συνομιλίες για το Κυπριακό συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκίνησε για τη μετατροπή κάποιων από τις συναντιλήψεις σε συγκλίσεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση «έγινε μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι ων συνομιλιών, καθώς επίσης και για τις επερχόμενες συναντήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

«Υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Απριλίου, και ακολούθως για τις 9 Μαΐου και συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε για τη μετατροπή κάποιων από τις συναντιλήψεις σε συγκλίσεις.
Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση πραγμάτων», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση είπε ότι «όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε μετά την τελευταία του συνάντηση με τον κ. Ακιντζί εκείνη η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική, έγινε πρόοδος και η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι για αυτό το λόγο που βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπάρχει πρόοδος, αλλά υπάρχουν και διαφωνίες και επιχειρούμε μέσα από τη συζήτηση να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Άιντα ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν ως κύριο σκοπό τη δημιουργία μιας λύσης που να είναι βιώσιμη από μόνη της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ακριβώς η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη και αυτός είναι ο στόχος του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά περισσότερο δικός μας στόχος. Και οφείλω να πω ότι οι πρώτες εκτιμήσεις – διότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες – λένε ότι η ίδια η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη. Και για να είναι βιώσιμη μια λύση θα πρέπει να είναι και ορθή. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κας Βικτορια Νιούλαντ και τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ για την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς επίσης και την επιθυμία να συμβάλουν με τον τρόπο που μπορούν στη διαδικασία αυτή».

Σε ερώτηση για την οικονομική πτυχή της λύσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα και κάποια δεδομένα σχετίζονται άμεσα με τις πτυχές της λύσης. Είναι αυτό που αναφέρθηκε και προηγουμένως σε σχέση με τη βιωσιμότητα. Άρα, πρέπει να έχουμε ενώπιον μας κάτι πιο συγκεκριμένο για να μπορούν να γίνουν και πιο συγκεκριμένες συζητήσεις σε σχέση με τη βοήθεια που μπορεί να δοθεί».

Ερωτηθείς τι θα συζητήσουν οι ηγέτες την ερχόμενη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος είναι ότι θα υπάρξει συνέχιση της συζήτησης «που αφορά τα τέσσερα κεφάλαια που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, και πιο συγκεκριμένα η προσπάθεια μετατροπής συναντιλήψεων στα τέσσερα αυτά κεφάλαια, σε συγκλίσεις».

Από πλευράς του, μετά τη συνάντηση ο κ. Άιντα δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είχα μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, όπως είχα χθες με τον κ. Ακκιντζί. Οι δύο ηγέτες περιέγραψαν τη συνάντηση τους την περασμένη Τρίτη ως πολύ εποικοδομητική. Αυτή είναι και η δική μου αίσθηση.

Η διαδικασία είναι σε καλή κατάσταση και γίνεται σκληρή δουλειά ώστε να μετατρέψουμε τις πολλές συναντιλήψεις που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες σε μαύρο χρώμα (συγκλίσεις). Αυτό βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι ηγέτες έχουν μια ισχυρή προσωπική δέσμευση για αυτό. Εκείνο που συζητώ τώρα με τους ηγέτες είναι πώς συνεχίζουμε καλύτερα με αυτή τη δυναμική που είχαμε την Τρίτη.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, σε αντίθεση με το τι σκέφτηκαν κάποιοι, δεν υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίες και εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν περισσότερες συγκλίσεις ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα κατοπινό στάδιο, όπου τα τελικά θέματα τα τύχουν χειρισμού».

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους αναφερόταν όταν μίλησε για κάποιους που σκέφτονται αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα στον Τύπο ότι σημειώνεται καθυστέρηση στη διαδικασία.

Σε ερώτηση είπε ότι «είμαι εξαιρετικά ευτυχής για το επίπεδο και την ποιότητα για τη στήριξη που λαμβάνουν οι ηγέτες από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εργάζονται σκληρά και αφοσιωμένα και μας έχει δώσει όλους, και στους ηγέτες και σε εμένα, μια ισχυρή βάση για να φέρουμε και την οικονομική πτυχή της λύσης στις συνομιλίες».

Ερωτηθείς είπε ότι «εισηγούμαι να αρχίσουμε κάτι άλλο από το κόστος της λύσης διότι εργαζόμαστε για την οικονομική στήριξη και μόλις πριν από πέντε μέρες μιλούσα στις ΗΠΑ, στην κα Νιούλαντ, στους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, εργαζόμαστε συνεχώς για αυτό το θέμα.

Όμως το βασικό θέμα είναι να έχουμε λύση που θα είναι από μόνη της βιώσιμη, που να δημιουργεί ανάπτυξη και υπάρχουν περισσότερα χρήματα εκεί από ό,τι σε μια επένδυση που θα γίνει μια φορά, ώστε να υπάρξει η λύση. Ενώ εργαζόμαστε για την οικονομική υποστήριξη, όταν μιλάμε για την οικονομική πτυχή της λύσης το κύριο θέμα είναι να έχουμε ένα αξιόπιστο, λειτουργικό ομοσπονδιακό κράτος που θα ξεδιπλώσει τις προοπτικές που έχει η Κύπρος για περισσότερη ανάπτυξη, από ό,τι εκείνη που έχει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία ή το βόρειο τμήμα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: