“Απολογήθηκε” για την Τουρκία η Αμάντα: Ενημέρωσε ομογενείς για την επίσκεψη Νούλαντ




Ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας συναντήθηκαν την Τρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ, η οποία τους ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν. ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, Κυριάκος Παπαστυλιανού κι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Τάσος Ζαμπάς, ο ιδρυτής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας κι εκτελεστικός διευθυντής Έντι Ζεμενίδης, από την Ενιαία Συντονισμένη Προσπάθεια οι Άντι και Μάικ Μανάτος, από την ΑΧΕΠΑ ο Βασίλης Μοσαΐδης και ο Ανδρέας Καφές και από το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο ο πρόεδρος Νίκος Λαρυγγάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συμμετέχοντες, η βοηθός υφυπουργός ενημέρωσε τους ομογενείς για τις επαφές της κ. Νούλαντ στην Κύπρο, λέγοντας πως στόχος της ήταν να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις συνομιλίες που διεξάγονται και να εκφράσει την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς την προσπάθεια και τους δύο ηγέτες. Παράλληλα να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου που βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί είναι ενθαρρυμένοι από το καλό κλίμα και την πρόοδο στην οποία οι ίδιοι οι ηγέτες αναφέρονται δημόσια και η κ. Νούλαντ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να προσφέρουν την βοήθεια που θα ζητήσουν.

Είπε πως και η αμερικανική κυβέρνηση συμμερίζεται την επιθυμία των ηγετών να βρεθεί λύση εντός του 2016. Ξεκαθάρισε ότι η ημερομηνία δεν τίθεται από κανέναν ως χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ωστόσο πως ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν που έχει εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό και ενδιαφέρεται έντονα δεν θα είναι στο Λευκό Οίκο μετά τις 19 Ιανουαρίου 2017.

Στα ερωτήματα των Ομογενών αν υπάρχουν απτά στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι είναι δυνατή η λύση, η κ. Σλόατ δεν πρόσθεσε κάτι νεότερο. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα πως όταν μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί με τους κανονικούς ρυθμούς η διαπραγμάτευση, θα συζητηθούν εκτενώς τα δύσκολα ζητήματα και θα βρεθούν περαιτέρω συγκλίσεις.

Σε σχέση με την στάση της Τουρκίας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος εκτίμησε θετικά τις δηλώσεις Τούρκων επισήμων για την επιθυμία τους να λυθεί το Κυπριακό και ότι η αμερικανική κυβέρνηση το θέτει σε όλους τις συναντήσεις με τους Τούρκους ηγέτες. Απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεις.

Παρομοίως, στο ζήτημα που ήγειραν οι ομογενείς για τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς το ψευδοκράτος από τον Ταγίπ Ερντογάν, για ούτω καλούμενη «πολιτογράφηση» 25.000 εποίκων, τους παρέπεμψε στις δηλώσεις Ακιντζί ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, ενώ είπε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε στην κ. Νούλαντ ότι έπεισε τον Τούρκο πρόεδρο.

Σε σχέση με τις εσωτερικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, είπε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ικανοποιημένο που τουλάχιστον αποφεύχθηκαν οι ούτω καλούμενες «εκλογές», που πιθανόν να έθεταν σε κίνδυνο τη διαδικασία των συνομιλιών.

Να σημειώσουμε ότι χτες ήταν η τελευταία μέρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ της Αμάντα Σλόατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης αλλά προσωρινά τα καθήκοντα θα ασκεί ο διευθυντής του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: