Ανοιχτός εκβιασμός Νταβούτογλου προς Ευρώπη για βίζα, συμφωνία για προσφυγικό




Δεν είναι μόνο η Τουρκία που θα χάσει, όλοι θα χάσουν, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί από πλευράς ΕΕ η απαλλαγή βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι από τα 72 κριτήρια που τέθηκαν για την εφαρμογή της απαλλαγής βίζας έχουν εφαρμοστεί τα περισσότερα και ο αριθμός των κριτηρίων μειώθηκε σε μονοψήφιο. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον Ιούνιο θα δοθεί απαλλαγή βίζας τελικά.

“Ο δρόμος για να κερδίσουν όλοι είναι ένας, αυτοί να δώσουν την απαλλαγή για τη βίζα και εμείς θα εφαρμόσουμε την επανεισδοχή. Αν εκείνοι δεν δώσουν την απαλλαγή της βίζας, σημαίνει ότι δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής. Τότε το πρόβλημα θα επιστρέψει στην παλιά του κατάσταση. Αλλά η διαδικασία προχωρεί καλά”, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι από τις 4 Απριλίου που άρχισαν να εφαρμόζουν τη συμφωνία επανεισδοχής το ποσοστό των προσφύγων που περνούσε στην Ελλάδα έπεσε στο 1%. Ανέφερε ότι το Νοέμβριο περνούσαν περίπου 6880 πρόσφυγες την ημέρα και μετά ο αριθμός έπεσε στους 60 την ημέρα. Στις 10 Απριλίου δεν πέρασε κανένας, σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. “Έχουμε χειριστεί καλά την ψυχολογία, δημιουργήσαμε μια καλή υποδομή. Η συμφωνία επανεισδοχής με την απαλλαγή βίζας είναι ένα πακέτο”, ανέφερε.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως στο τέλος της βδομάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος θα φτάσει πάλι στην Τουρκία, προσθέτοντας πως αυτή η διαδικασία λειτουργεί στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.

Στο θέμα της απαλλαγής βίζας ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι διανύθηκε μεγάλη απόσταση και πως συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούγκερ. “Κανείς δεν περίμενε να υπάρξει τόσο καλή εφαρμογή. Υπήρχαν 72 κριτήρια και τα μειώσαμε σε μονοψήφιο αριθμό. Έχουμε μια λίστα και την ελέγχουμε συνεχώς. Τον Ιούνιο φίλοι μου θα την πάρουμε την απαλλαγή για τη βίζα. Μακάρι. Θα προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν; Θα υπάρξουν αυτοί που θα προσπαθήσουν αλλά ακόμη και αυτοί που μας αντιπολιτεύονται περισσότερο άρχισαν σιγά σιγά να αποδέχονται ότι σιγά σιγά θα γίνει”, κατέληξε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: