Ανάγκη για δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπείας για την ηπατίτιδα C




Το 80% των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Από το 20%, που έχουν διαγνωσθεί λιγότεροι από τους μισούς έχουν λάβει θεραπεία.

Την ανάληψη ουσιαστικών δράσεων  για την αποτελεσματική  διαχείριση της ηπατίτιδας C,  συστήνει η Ομάδα εμπειρογνωμόνων HEPACTION. Εχει υπολογιστεί από μελέτες, ότι οι θάνατοι από την ιογενή Ηπατίτιδα C  στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 123,5% μέχρι  το 2030 αν δεν υπάρξουν σημαντικές δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπείας.

Όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι της HepaCtion , η ηπατίτιδα C, αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με περίπου 185 εκ. ασθενείς,  ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 135.000-160.000 άνθρωποι, με τις νέες  μολύνσεις, να  υπολογίζονται ανα έτος  στις 4.000, κυρίως μεταξύ των ατόμων των ομάδων υψηλού κινδύνου (χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών).

Δυστυχώς το  80% των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο  και μόνο  το 20% έχουν διαγνωσθεί και λιγότεροι από τους μισούς διαγνωσμένους ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία.  Επιπλέον παρατηρείται  έλλειψη άμεσης και απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών σε νέα θεραπευτικά σχήματα, εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων, λόγω της  υψηλής τιμής τους, από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ  εξαιρούνται ομάδες ασθενών που σύμφωνα με τα διεθνή κλινικά δεδομένα θα έπρεπε να λάβουν θεραπεία κατά προτεραιότητα. Επίσης , ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασθενείς είναι η  μη αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων, που θα διευκόλυνε την έγκαιρη διάγνωση του πληθυσμού.

Όπως είπε ο Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητή Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α.”Λαϊκό” και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας  Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), «σήμερα, μετά την πρόσφατη έγκριση νέων αντιικών φαρμάκων ,που είναι πολύ ασφαλή και αποτελεσματικά, εξακολουθούν πολλοί ασθενείς να μη λαμβάνουν θεραπεία γιατί υπάρχει περιορισμός από τον ΕΟΠΥΥ στην έγκριση τους, κυρίως σε ασθενείς με κίρρωση. Παρόλο που η επιστημονική κοινότητα, με προεξάρχουσα την Επιτροπή Ιογενούς Ηπατίτιδας του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει έγκαιρα θέσει και στηρίξει τις ορθές προτεραιότητες για πρόσβαση στις νέες θεραπείες, δυστυχώς η πολιτεία κινείται προς το παρόν με πολύ αργούς ρυθμούς και χωρίς ουσιαστική διαπραγματευτική προσέγγιση».

Από την πλευρά των ασθενών και σχετικά με την άμεση ανάγκη πρόσβασης στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Γιώργος  Καλαμίτσης τόνισε ότι «η ανακάλυψη και η διάθεση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C, το 2014 έφερε την επανάσταση στη θεραπεία διεθνώς αλλά και στην χώρα μας καθώς μέχρι τότε είχαμε περιορισμένες δυνατότητες αντιμετώπισης της νόσου. Παρόλα αυτά, καμία επιδημία δεν εξαλείφθηκε ούτε ελέγχθηκε επιτυχώς μόνο μέσα από την κλινική πρακτική. Η επιτυχημένη διαχείριση της Ηπατίτιδας C απαιτεί σχεδιασμό, οργάνωση και συνεργασίες σε πολιτικό επίπεδο».

Από την οπτική των τεχνικών διαπραγμάτευσης προς υιοθέτηση προκειμένου να υλοποιηθούν οι προτάσεις της HEPACTION, χωρίς υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς, προσέγγισε το θέμα με την ομιλία του ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας,  αναφέροντας ότι «δεδομένου του φορτίου της νόσου αλλά και του περιορισμένου προϋπολογισμού, είναι αναγκαία η υιοθέτηση καλών πρακτικών που ακολούθησαν άλλες χώρες και είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ασθενών υπό θεραπεία, με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης, αλλά με μείωση του κατά κεφαλήν κόστους». Όπως είπε,  απαιτείται ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο εκρίζωσης της νόσου, στο πλαίσιο του οποίου η πολιτεία μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνικές διαπραγμάτευσης για να μειώνει διαρκώς το κόστος ανά  θεραπευόμενο, αυξάνοντας όμως τον αριθμό τους. Ανέφερε μάλιστα ότι  με το Μητρώο Ασθενών με Ηπατίτιδα C, το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία, η διαδικασία αυτή της διαπραγμάτευσης μπορεί να εμπλουτιστεί με ευρέως αποδεκτά τεκμήρια, πλεονέκτημα το οποίο δεν υφίσταται σε πολλές χώρες».

Η HEPACTION  ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση για τη  θέσπιση προγραμμάτων ενημέρωσης πρόληψης για τον ελληνικό πληθυσμό,  την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων,   την αύξηση της πρόσβασης των ασθενών στις νεώτερες θεραπευτικές επιλογές, διευρύνοντας τα κριτήρια για τους ασθενείς που μπορούν να λάβουν τις νέες θεραπείες ίασης,  την αξιοποίηση της πρόσφατης έναρξης της υποχρεωτικής καταγραφής όλων των ασθενών με ηπατίτιδα C που λαμβάνουν θεραπεία (HCV registry),  που θα δώσει ακόμη πιο αξιόπιστα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ για το φορτίο της νόσου και τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου των θεραπειών σε πανελλήνιο επίπεδο.

Έφη Φουσέκη , ΑΠΕ/ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: