Αυξημένος συναγερμός στο Αιγαίο: Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της

Η τουρκική ακταιωρός Sahil Guvenlik. Φωτογραφία ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Σε συναγερμό βρίσκεται το λιμενικό, το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και η Πολεμική Αεροπορία μετά τις επαναλαμβανόμενες και καθημερινές τουρκικές προκλήσεις τόσο στα χωρικά μας ύδατα, όσο και στον εναέριο χώρο, σύμφωνα με το δελτίο του Mega.

Το αποκορύφωμα των προκλήσεων που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες έγινε χθες όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής όχι μόνο παρενόχλησε ελληνικό αλιευτικό, που ψάρευε ανοιχτά των Οινουσσών, αλλά οι Τούρκοι λιμενικοί απείλησαν τον ψαρά με σύλληψη στην περίπτωση που δεν αποχωρούσε, λέγοντάς του ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σε αποκαλυπτικό βίντεο – ντοκουμέντο φαίνεται καθαρά πως η τουρκική ακταιωρός πλησίασε σε απόσταση δύο μέτρων το ελληνικό αλιευτικό. Η ένταση συνεχίστηκε ακόμα περισσότερο όταν άμεσα έφτασε στην περιοχή η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού “Κραταιός”, το πλήρωμα της οποίας κάλεσε το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει, το οποίο τελικά αποχώρησε δύο ώρες αργότερα.

Πριν από την τουρκική πρόκληση στα χωρικά μας ύδατα, τουρκικά πολεμικά σκάφη, πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από της Οινούσσερα αλλά και τη νησίδα Κάτω Παναγιά φτάνοντας μάλιστα σε ύψος 70 μέτρων πάνω από το έδαφος.

Η ελληνική κυβέρνηση μελετά τόσο τις τουρκικές προκλήσεις όσο και σειρά κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, που επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανυπόστατες τουρκικές βλέψεις για 16 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, που αναφέρονται με τουρκικά ονόματα.

Το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες στο μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε τη συνέχιση της τακτικής των αναχαιτίσεων από τα μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ έχει συστήσει στα πληρώματα τόσο των αεροσκαφών όσο και τον πολεμικών μας πλοίων ψυχραιμία ώστε να αποφευχθεί ατύχημα ή ακόμα και θερμό επεισόδιο.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal