Ξυπνά η Αμερική; Βίαια επεισόδια μετά την ακύρωση συγκέντρωσης του Τραμπ στο Σικάγο




Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε χθες αργά το βράδι την τελευταία στιγμή προεκλογική συγκέντρωση στο Σικάγο για να αποτρέψει “ενδεχομένως τον σοβαρό τραυματισμό ανθρώπων” ωστόσο βίαια επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο και αντιτιθέμενων σε αυτόν.

Ηρεμία, ωστόσο, επανήλθε στην πόλη στα μέσα της νύχτας.

Διαδηλωτές, πολλοί μεταξύ αυτών υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς και ακτιβιστές του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter είχαν καταφέρει να συγκεντρωθούν μέσα στον αθλητικό χώρο του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, στο Σικάγο, όπου ο επιχειρηματίας επρόκειτο να μιλήσει νωρίς το βράδυ, προφανώς απειλώντας να διαταράξουν τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης.

Όλη την ημέρα η ένταση αυξανόταν σταδιακά μέσα και έξω από την πανεπιστημιούπολη, όπου εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, διαμαρτύρονταν για την επικείμενη άφιξη του υποψηφίου.

Ένας εκπρόσωπος ανακοίνωσε στη συνέχεια την ακύρωση της εκδήλωσης, προκαλώντας κραυγές, έκπληξη, και τότε διαπληκτισμοί ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Τραμπ. Προσβολές και γροθιές αντηλλάγησαν, οι υποστηρικτές του Σάντερς φώναξαν συνθήματα, ενώ άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας προσπαθούσαν να διαχωρίσουν τις ομάδες και να εκκενώσουν την αίθουσα.

Τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν και στον εξωτερικό χώρο, με την αστυνομία να κάνει συλλήψεις, σύμφωνα με εικονολήπτη του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Οι ακτιβιστές του Black Lives Matter απέκλεισαν προσωρινά παρακείμενο αυτοκινητόδρομο.

“Ο κόσμος ενδεχομένως να τραυματιζόταν σοβαρά”, εξήγησε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. “Δεν μπορούμε πλέον να πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση σε μεγάλη πόλη της χώρας αυτής χωρίς να υπάρξει βία ή δυνητική βία”.

“Η ελευθερία της έκφρασης”

Ο Τραμπ εξήγησε ότι αποφάσισε να αναβάλει την εκδήλωση έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δυνάμεις της τάξης, μόλις έφθασε στο Σικάγο. “Νομίζω ότι πήραμε τη σωστή απόφαση να την ακυρώσουμε”, δήλωσε στο CNN, “ακόμη κι αν η ελευθερία της έκφρασής μας παραβιάστηκε εντελώς”.

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις εντάσεις που έχουν αυξηθεί εξαιτίας του “τόνου” του, ενώ οι αντίπαλοί του υπογραμμίζουν ότι προτρέπει συχνά τους υποστηρικτές του να επιτίθενται στους ταραξίες. “Εγώ σίγουρα δεν υποκίνησα τη βία”, είπε αποδίδοντας την ευθύνη σε “επαγγελματίες ταραξίες”.

Η αστυνομία του Σικάγο ανακοίνωσε ότι “ενημερώθηκε από υπευθύνους πως η προγραμματισμένη συγκέντρωση του Τραμπ ακυρώθηκε” και ότι συνεργαζόταν με τη Μυστική Υπηρεσία και την αστυνομία του πανεπιστημίου “για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών σύμφωνα με την πρώτη τροποποίηση (του αμερικανικού Συντάγματος, το οποίο προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης) και για τη διάλυση της συγκέντρωσης χωρίς να σημειωθούν επεισόδια”.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλοί νεαροί ισπανόφωνοι, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν “Τραμπ=μίσος” ή “Ο Τραμπ είναι καραγκιόζης”, καταγγέλλοντας τον “ρατσισμό” του υποψηφίου και τις προτάσεις του κατά των μεταναστών.

Μια άλλη συγκέντρωση, νωρίτερα χθες στο Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, διακόπηκε επανειλημμένα. Η τοπική αστυνομία προχώρησε σε 32 συλλήψεις.

Οι σκηνές αυτές, που έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος των δημόσιων μετακινήσεων του δισεκατομμυριούχου.

Προτροπή για “ξύλο”

Την 1η Φεβρουαρίου ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να “βαρέσουν”, και υποσχέθηκε να τους πληρώσει τα νομικά έξοδα. Στις 23 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι θα ήθελε να “ρίξει μπουνιά στα μούτρα” ενός ταραξία.

“Όταν κάποιος εκδηλώνεται δεν υπάρχουν πλέον συνέπειες, πριν υπήρχαν συνέπειες”, επανέλαβε ο Τραμπ στο Σεντ Λούις, λέγοντας ότι πρέπει η χώρα “να σκληρύνει”.

“Ειλικρινά, είναι πιο διασκεδαστικό από το να ακούτε μια ομιλία, έτσι δεν είναι;” είπε επίσης, ενώ η αστυνομία έκανε συλλήψεις.

Την Τετάρτη, σε βάρος του 78χρονου Τζον ΜακΓκρο, υποστηρικτή του Τραμπ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες γιατί γρονθοκόπησε έναν μαύρο διαδηλωτή, τον Ρακίμ Τζόουνς, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Βόρεια Καρολίνα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Μια δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Breitbart κατηγόρησε επίσης τον διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ότι την άρπαξε βάναυσα από το μπράτσο την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάτι που ο στενός συνεργάτης του υποψηφίου αρνείται.

Οι τρεις αντίπαλοι του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών επίσης τον κατηγορούν για την εμπρηστική ρητορική του.

“Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπειρε τη διχόνοια και θέρισε τους καρπούς απόψε, είναι απαίσιο”, δήλωσε ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ. Ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ τον κατηγόρησε ότι “δημιουργεί ένα κλίμα που ενθαρρύνει μόνο αυτό το είδος της βίαιης διαφωνίας”.

http://mignatiou.com/2016/03/chaos-epikratise-se-proeklogiki-sigkentrosi-tou-ntolant-trab-sto-sikago-me-simplokes-metaxi-ton-sigkentromenon/

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς Σικάγο, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: