Ξυδάκης: “Το προσφυγικό δεν είναι διμερής διαφορά αναμεσα σε Ελλαδα και Τουρκία”




Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μια διμερής διαφορά αναμεσα στην Ελλαδα και την Τουρκία, ούτε πρόκειται να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες, παρεμβαίνοντας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε επισης ότι οι όποιες αποφάσεις υιοθετηθούν θα πρέπει να είναι συμβατές προς το διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως εν προκειμένω διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ.

Ο Ν. Ξυδάκης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στο υπό διαβούλευση ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού από κοινού με την Τουρκία αναγνώρισε ότι “υπάρχουν δυσκολίες”, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να επικρατήσει πνεύμα ευελιξίας αλλά και πολιτικής προθυμίας από πλευράς ορισμένων κρατών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Ανέφερε δε ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει από πλευράς κρατών μελών της ΕΕ διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας την Πέμπτη με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως η συμφωνία είναι δεδομένη.

Ως προς την ανάγκη βοήθειας προς την Ελλάδα υπογράμμισε τον τομέα των υποδομών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας τόσο μεγάλης προσφυγικής κρίσης,

λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο αστυνομικούς, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη γενικότερη τάση ενίσχυσης του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη. Καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως είναι πλέον σαφές ότι απαιτείται ένα νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο σε ότι αφορά την παροχή ασύλου.

Μ. Σπινθουράκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: