Ξέφυγε εντελώς ο Ερντογάν: Καταγγελία για επίθεση και κατά των Κούρδων στην Συρία

FILE PHOTO. Members of Kurdish People Defence Units (YPG) flash victory sign. EPA, SEDAT SUNA
Εκπρόσωπος των κουρδικών Ομάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG), δήλωσε σήμερα ότι ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε κατά Κούρδων πολιτοφυλάκων κοντά στην πόλη Καμισλί στα βορειανατολικά της Συρίας. Η πόλη Καμισλί βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία.

“Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά μελών του YPG, κοντά στην πόλη Καμισλί, με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό ενός πολιτοφύλακα, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, μεταξύ των δύο πλευρών. Από το επεισόδιο αυτό, έχει προκληθεί ένταση στην περιοχή,” δήλωσε ο Ρεντούρ Ξελίλ.

Οι δυνάμεις του YPG έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναλάβει δράση και κατά των συριακών ανταρτικών ομάδων στη βορειοδυτική Συρία, σε μικρή απόσταση από το Χαλέπι.

Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τις Κουρδικές Ομάδες Λαϊκής Προστασίας, ως “τρομοκρατική οργάνωση.” Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως “προέκταση” των Κούρδων ανταρτών που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο, εδώ και τρεις δεικαετίες στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιχειρεί διπλωματικό άνοιγμα στην Τεχερανή. “Η Τουρκία και το Ιράν πρέπει ν’ αναπτύξουν μια “κοινή αντίληψη,” προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έξαρση των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή τους, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του, στην Τεχεράνη.

Οι δύο χώρες έχουν διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις για τον πόλεμο στη Συρία. Το Ιράν είναι ένας βασικός σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία αποτελεί τον πιο σοβαρό επικριτή του.

Η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, σημαίνει ότι οι δύο χώρες μπορούν εύκολα ν’ αυξήσουν το οικονομικό ύψος των διμερών σχέσεών τους, άνω των 30 δισ δολ ετησίως, επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τουρκικό κανάλι NTV news.

Από την άλλη μεριά, η Τεχεράνη έχει βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από την Άγκυρα, για το επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης που προσφέρει στο συριακό στρατό, η επιχειρησιακή ικανότητα του οποίου, έχει ενισχύθηκε ουσιαστικά και από τις επιχειρήσεις αεροπορικής υποστήριξης και βομβαρδισμού της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Στο μεταξύ στην Συρία στους 687 έφτασαν κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της εκεχειρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι 552 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις περιοχές που δεν καλύπτονται από την εφαρμογή της εκεχειρίας, ενώ άλλοι 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στην απόφαση για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς Βηρυτός, Λίβανος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal