Βρυξέλλες: Ακροδεξιοί αμαύρωσαν την ημέρα μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατών




Με νερό υπό πίεση η βελγική αστυνομία διέλυσε τη συγκέντρωση περίπου 200 ακροδεξιοί διαδηλωτών στην πλατεία του Χρηματιστηρίου των Βρυξελλών, η οποία έχει μετατραπεί σε χώρο μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Τρίτης.

“Είμαστε χούλιγκαν” και “Είμαστε στο σπίτι μας” φώναζαν οι μαυροντυμένοι διαδηλωτές οι οποίοι εκτόξευσαν εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι συνελήφθησαν 18 άτομα.

Σήμερα επρόκειτο να γίνει στις Βρυξέλλες μια μεγάλη “πορεία ενάντια στον φόβο”, η οποία όμως αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των αρχών, για λόγους ασφαλείας.

Οι συγκεντρωμένοι υπερεθνικιστές, τους οποίους αρχικά παρακολουθούσαν διακριτικά από απόσταση οι αστυνομικοί, φώναζαν επίσης συνθήματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Οι νεοναζί εισέβαλαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου την ώρα που δεκάδες άνθρωποι απότιαν φόρο τιμής, άλλοι σιωπηρά και άλλοι με τραγούδια, στα θύματα των επιθέσεων. “Συνεργοί των τρομοκρατών, συνεργοί των τρομοκρατών”, φώναζαν στους ειρηνικούς διαδηλωτές, οι οποίοι τους απάντησαν με το σύνθημα “Ο φασισμός δεν θα περάσει”.

Οι αυτοαποκαλούμενοι “χούλιγκαν” διαλύθηκαν στη συνέχεια και κατευθύνθηκαν, σε μικρές ομάδες, προς τον Γκαρ ντι Νορ. “Το κράτος είναι συνεργός του Ντάες” είπαν ορισμένοι από αυτούς, κατά την αποχώρησή τους, σε αστυνομικούς και στρατιώτες που βρίσκονταν στην πλατεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: