Βήματα πλήρους ενσωμάτωσης από Τουρκία: Το νέο πρωτόκολλο περιέχει νέα στοιχεία εξάρτησης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

H τουρκική πλευρά υπονομεύοντας ένα από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει συμφωνηθεί και προχωρά στην υλοποίηση του, που είναι η ενοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων ελευθέρων περιοχών και κατεχομένων, προχωρά με γρήγορα βήματα στη μεταφορά  ηλεκτρικής ενέργειας προς το κατοχικό καθεστώς.

Τούτο θα αποτελέσει το δεύτερο  μέτρο που λαμβάνεται από πλευράς Τουρκίας με στόχο την ενσωμάτωση των κατεχομένων. Το πρώτο, πρόσφατα, ήταν η μεταφορά νερού. Οι δυο κινήσεις εντάσσονται μέσα στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για πλήρη εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και αντανακλώνται και στο οικονομικό πρωτόκολλο που αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ένα πρωτόκολλο, που ανοίγει το δρόμο για αυστηρότερο έλεγχο και περισσότερη εξάρτηση των κατεχομένων από το καθεστώς της Άγκυρας.

Αν και δεν αναφέρεται σε κανένα δημοσίευμα ή δήλωση Τούρκου αξιωματούχου, πότε θα προχωρήσουν  τα έργα με τη μεταφορά ηλεκτρισμού, αυτό φαίνεται πως θα γίνει σύντομα. Σε πρώτο στάδιο θα υπογραφούν τα συμβόλαια (Τουρκίας-ψευδοκράτους) για να αναλάβει η τουρκική εταιρεία TEIAS την εκτέλεση του έργου. Ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπάρχει στην Τουρκία στην απαραίτητη τεχνογνωσία, αναμένεται ότι θα υπάρξει προσπάθεια να προσεγγιστούν ξένες εταιρείες για να αναλάβουν μέρος των έργων μεταφοράς, που θα γίνει με υποθαλάσσια καλώδια. Όπως αναφέρεται συναφώς, εταιρείες από την Τουρκία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Στα κατεχόμενα αναφέρουν πως χρειάζονται επιπρόσθετα φορτία ηλεκτρισμού. Τούτο προκύπτει μετά και από την ολοκλήρωση του έργου μεταφοράς του νερού. Για τη λειτουργία του συστήματος και τη διανομή, όταν και όποτε γίνει, χρειάζεται περισσότερο ηλεκτρισμό από αυτό που παράγει το ψευδοκράτος. Σημειώνεται κατά καιρούς- όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη- με ηλεκτρικό ρεύμα τροφοδοτεί τα κατεχόμενα και η ΑΗΚ έναντι πληρωμής.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακκιντζί την ερχόμενη Δευτέρα, ανέφερε οι διαπραγματευτές συνεχίζουν την προσπάθεια μετά την απόφαση των δύο ηγετών κατά την τελευταία συνάντησή τους ότι οι συναντιλήψεις για αρχές που θα διέπουν τη λύση να μετατραπούν σε συγκλίσεις.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, «βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία από πλευράς διαπραγματευτών όσον αφορά την προσπάθεια, όπως αυτή συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών έτσι ώστε κάποιες από τις συναντιλήψεις, που αφορούν αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού, να γίνουν συγκλίσεις». «Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: