Βέλγιο: Παραιτήσεις υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης -Δεν έγιναν δεκτές από Μισέλ




Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους, οι οποίες απορρίφθηκαν αμέσως από τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, μετά τις αποκαλύψεις για τα λάθη στην παρακολούθηση ενός από τους καμικάζι των επιθέσεων των Βρυξελλών, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

“Επιβεβαιώνω ότι υπέβαλα την παραίτησή μου”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Le Soir. “Ο κύριος Γκέενς (ο υπουργός Δικαιοσύνης) επίσης. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές”, πρόσθεσε ο Γιαμπόν. “Υπήρξαν λάθη στη Δικαιοσύνη και με τον (Βέλγο) αξιωματικό σύνδεσμο στην Τουρκία”, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Βέλγος Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι, ο οποίος ανατινάχθηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2015 από την Τουρκία στα συριακά σύνορα και στη συνέχεια είχε εκδοθεί στην Ολλανδία, χωρις να υπάρξει αντίδραση από τις βελγικές αρχές. Ο Μπακράουι ήταν ελεύθερος με αναστολή, αφού είχε εκτίσει μόλις το μισό μιας ποινής κάθειρξης 9 ετών για ένοπλη ληστεία.

“Μπορεί να τεθεί το ερώτημα πώς συνέβη να αποφυλακιστεί κάποιος τόσο νωρίς καθώς και το πώς χάθηκε η ευκαιρία να τον συλλάβουμε όταν ήταν στην Τουρκία. Καταλαβαίνω της ερωτήσεις”, δήλωσε ο Γιαμπόν στο τηλεοπτικό δίκτυο VTM. “Στις συνθήκες αυτές, ήταν σωστό να αναλάβω την πολιτική ευθύνη”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: