Βέλγιο: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σε δεύτερο ύποπτο που σχεδίαζε επιθέσεις στη Γαλλία




Η βελγική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε δεύτερο ύποπτο, ο οποίος συνελήφθη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που απετράπη στη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Βέλγος εισαγγελέας.

Στον Αμπντεραμάν Α., ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή και η κράτησή του από τις αστυνομικές αρχές είχε παραταθεί έως το Σάββατο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης”. Χθες, οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν πως απήγγειλαν κατηγορίες στον Ραμπάχ Ν., στο πλαίσιο αυτής της γαλλό-βελγικής υπόθεσης που δεν σχετίζεται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Οι γαλλικές αρχές σημειώνουν πως απέτρεψαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης που βρισκόταν “σε προχωρημένο στάδιο” με τη σύλληψη την περασμένη Πέμπτη του 34χρονου Γάλλου Ρέντα Κρικέτ. Μετά τη σύλληψή του βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά σε διαμέρισμα στα προάστια του Παρισιού.

Ο Κρικέτ είχε καταδικαστεί ερήμην από βελγικό δικαστήριο πέρυσι σε δίκη που αφορούσε στρατολόγηση τζιχαντιστών για τη Συρία. Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους της δίκης αυτής ήταν ο Βέλγος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ένας από τους φερόμενους ως οργανωτές των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Τελικός απολογισμός: 28 οι νεκροί στις Βρυξέλλες

Οι επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες στοίχησαν τη ζωή σε 28 ανθρώπους, ανακοίνωσαν, επίσης, οι βελγικές αρχές, οι οποίες εξήγησαν πως ο προηγούμενος απολογισμός των 31 νεκρών συμπεριελάμβανε και τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας.

“Υπάρχουν 28 θύματα και τρεις καμικάζι, ο θάνατος των οποίων έχει πιστοποιηθεί”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του βελγικού κέντρου διαχείρισης κρίσης, Μπενουά Ραμακέρ.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες, πως οι νεκροί ανέρχονταν στους 31. Ο αριθμός αυτός συμπεριελάμβανε και τους τρεις καμικάζι (δύο στο αεροδρόμιο και ένας στο μετρό), τα πτώματα των οποίων δεν είχαν αναγνωριστεί τότε.

Μεταξύ των νεκρών έχουν ταυτοποιηθεί 24 πρόσωπα, εκ των οποίων 14 σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και δέκα στο σταθμό του Μετρό Μάαλμπεκ που βρίσκεται κοντά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους 24 νεκρούς που ταυτοποιήθηκαν, οι 13 είναι Βέλγοι και οι έντεκα υπήκοοι οχτώ διαφορετικών χωρών.

Σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης κρίσης, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 340 (από 19 διαφορετικές υπηκοότητες εκτός των Βέλγων υπηκόων) εκ των οποίων 101 συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

“Δυστυχώς ο απολογισμός είναι ακόμη προσωρινός, διότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες που βρίσκονται στην εντατική”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: