“Βαθιά” ανησυχία Ύπατου Αρμοστή ΟΗΕ για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για πρόσφυγες




Ο κορυφαίος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασε σήμερα τη “βαθιά ανησυχία” του ότι η συμφωνία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε από την ΕΕ και την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε “συλλογικές απελάσεις” προσφύγων, κάτι που συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Ζέιντ Ρα’αντ Αλ Χουσέιν,Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δήλωσε ότι υπάρχει “μια αντίφαση στην καρδιά της συμφωνίας” ανάμεσα στον διακηρυγμένο στόχο της να επιστρέφουν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και στις διαβεβαιώσεις της ότι θα αξιολογούνται μεμονωμένες αιτήσεις για άσυλο.

“Για να μπορεί να θεωρούνται οι εγγυήσεις αυτές αυθεντικές, η ατομική αξιολόγηση των αιτήσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα τα πρόσωπα αυτά να μην επιστρέφονται. Χωρίς αυτό, τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν συλλογικές απελάσεις”.

“Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι υπήρξαν επίσης πρόσφατες πληροφορίες για υποχρεωτικές επιστροφές που ισοδυναμούν με απώθηση από την Τουρκία”, αναφέρει ακόμη ο Ζέιντ στη δήλωσή του, αναφερόμενος σε παράνομους καταναγκαστικούς επαναπατρισμούς προσφύγων που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους συγκρούσεις ή διώξεις.

Ο Ύπατος Αρμοστής διευκρίνισε ακόμη πως συμμερίζεται τις ισχυρές ανησυχίες που εκφράσθηκαν την Τρίτη από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, κυρίως από την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και την UNICEF, που αφορούν την κράτηση όλων των νεοαφιχθέντων στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των παιδιών και άλλων ευάλωτων προσώπων.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, όλες οι επιστροφές πρέπει να γίνονται με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας κάθε προσώπου.

“Η κρίση είναι διαχειρίσιμη αν η ΕΕ ενεργήσει βάσει των δικών της νόμων και αρχών και αν επενδύσει σοβαρά στον αγώνα εναντίον των βαθιών αιτίων, υποστηρίζοντας συνολικές λύσεις που σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και τα δικαιώματα του ανθρώπου που τα κράτη μέλη της έχουν επικυρώσει”, κατέληξε ο Ζέιντ.

“Εντούτοις αν η ΕΕ αρχίσει να παρακάμπτει το διεθνές δίκαιο, θα μπορούσε να υπάρξει μια ιδιαίτερα προβληματική παρενέργεια σε άλλα μέρη του κόσμου», προειδοποίησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Γενεύη, Ελβετία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: