Τσιμέντο και ανάπτυξη στη Μόρφου: Οι Τούρκοι κατασκευάζουν έργα, δεν συζητούν επιστροφή




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προσπάθεια να προωθηθούν και να εκτελεστούν έργα ανάπτυξης στην περιοχή της κατεχόμενης Μόρφου βρίσκεται σε εξέλιξη. Το κατοχικό καθεστώς, μεσούσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, η επιστροφή της οποίας θεωρείται κόκκινη γραμμή για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η τελευταία εξαγγελία έργου είναι η λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο του τουρκικού πανεπιστημίου Nişantaşı και η δημιουργία παράλληλα με τα κτήρια του εκπαιδευτικού ιδρύματος και πανεπιστημιούπολης. Σε πρώτη φάση το παράνομο πανεπιστήμιο θα φιλοξενήσει 500 φοιτητές. Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε χθες από τον λεγόμενο υπουργό Παιδείας του κατοχικού καθεστώτος, Κεμάλ Ντουρούστ, ο οποίος συνέδεσε την απόφαση αυτή με το εδαφικό. Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως είναι εκτός συζήτησης η επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους σε περίπτωση λύσης «μετά από αυτήν επένδυση και τον αγώνα για ανάπτυξη της περιοχής». Για το νέο πανεπιστήμιο, το οποίο θα λειτουργήσει με τη «νέα ακαδημαϊκή χρονιά», ο Ντουρούστ είπε πως θα συμβάλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και υπηρεσιών στην περιοχή.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για σύναψη δανείων ανάπτυξης που θα δοθούν στους «ντόπιους» επιχειρηματίες και επενδυτές ούτως ώστε να γίνουν νέες επενδύσεις, όπως οικοτροφεία για τους φοιτητές. «Να είστε έτοιμοι για ανάπτυξη στη Μόρφου» είπε. Σημειώνεται συναφώς πως προ ημερών βρισκόταν στην Άγκυρα για επαφές. Είδε τον αρμόδιο για Κυπριακές Υποθέσεις, Τουρκές, τον οποίο προσκάλεσε να παρευρεθεί σε σύνοδο των «πανεπιστημίων» τον ερχόμενο Μάιο, για να έχει ιδίαν άποψη για τα προβλήματα.

Αυτή η κίνηση δεν είναι η μοναδική. Το δημοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης Μόρφου έχει καταγγείλει την τελευταία περίοδο την κατασκευή μεγάλου αυτοκινητόδρομου που ξεκινά από τη Λευκωσία και φθάνει στην κωμόπολη και επεκτείνεται μέχρι και τη Λεύκα. Παράλληλα έχουν γίνει έργα εξωραϊσμού στην κοίτη του ποταμού Σεράχη, ενώ τελείωσε και το αποχετευτικό. Ο δήμαρχος της Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας ανέφερε στον «Φ» ότι την ερχόμενη Δευτέρα αντιπροσωπεία του δήμου θα έχει συνάντηση στο Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να θέσει υπόψη των αξιωματούχων της τις ενέργειες αυτές και να διερευνήσει το ενδεχόμενο κάποια από τα έργα να έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο έχει αρχίσει κύκλο επαφών με τα κόμματα, τα οποία ενημερώνει.

Σημειώνεται πως πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ και δεν διαψεύσθηκε, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την «πρόεδρο της βουλής» του ψευδοκράτους Σιμπέλ Σιμπερ τόνισε πως η Μόρφου δεν πρέπει να δοθεί στους Ε/κ. «Επειδή το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεχτό, αυτό δεν ισχύει» φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί επειδή είναι από τα πιο εύφορα εδάφη του νησιού. Τους είπε, επίσης, «Σταθείτε όρθιοι στην Κύπρο, μην κάνετε κανένα βήμα πίσω».

Στο «αεροδρόμιο» Τύμπου η Παγκόσμια Τράπεζα

Η αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που μελετά την οικονομική κατάσταση και στις δύο πλευρές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επισκέφθηκε το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου και ενημερώθηκε κατά πόσο θα μπορεί αυτό να προσφέρει διεθνείς υπηρεσίες μετά από μια ενδεχόμενη συμφωνία λύσης. Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, η αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας μελέτησε το έργο του νέου αεροδρομίου που έχει εκπονηθεί από την εταιρεία ΤΤ,η οποία έχει αναλάβει την διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου.

Σε δηλώσεις στην Μιλλιέτ, ο διευθυντής της εταιρείας ΤΤ Airport, Σερχάτ Οζτσελίκ είπε ότι χτίζουν ένα νέο αεροδρόμιο στη μέση του νησιού και ενώ στο υφιστάμενο εξυπηρετούνται 3,5 εκ επιβάτες, το νέο θα εξυπηρετεί 9 εκ επιβάτες. Υποστήριξε ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είναι πιο ασφαλές από το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ο Γκιουνάι Τσερκέζ, ιδιοκτήτης της κατασκευάστριας εταιρείας Κόρμαν που ανέλαβε το χτίσιμο του νέου αεροδρομίου ανέφερε επίσης στη Μιλλιέτ ότι στοχεύουν στην ολοκλήρωση του έργου εντός ενός έτους. Το κτίριο του τερματικού σταθμού του νέου αεροδρομίου θα αυξηθεί σε 120.000 από 20.000 τ.μ που είναι σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές – Στα θέματα που υπάρχει συναντίληψη είναι τόσο περίπλοκα που η εφαρμογή τους χρειάζεται χρόνο και προσεκτικό προγραμματισμό

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως υπάρχει μεν συναντίληψη σε μεγάλο αριθμό ζητημάτων, παραμένουν ωστόσο και σημαντικές διαφορές στο τραπέζι των συνομιλιών για το Kυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης δεχόμενος χθες διαδοχικά τα διαπιστευτήρια πέντε νέων πρέσβεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο προεδρικό μέγαρο, ξεκαθάρισε πως και στα θέματα στα οποία υπάρχει συναντίληψη είναι τόσο περίπλοκα που η εφαρμογή τους χρειάζεται χρόνο και προσεκτικό προγραμματισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό να τεθεί ενώπιον του λαού μια ξεκάθαρη συμφωνία, χωρίς κενά και ασάφειες και η οποία θα είναι βιώσιμη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλοντας να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις, επανέλαβε την ειλικρινή του αποφασιστικότητα να εργαστεί άοκνα για μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων εθνών, των συμφωνιών κορυφής και του κοινού ανακοινωθέντως της 11ης Φεβρουαρίου του 2014.

Παράλληλα επισήμανε ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Περαιτέρω επισήμανε πως η Τουρκία, που είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο, θα δείξει βούληση για λύση και όχι ρητορικές αναφορές. Τα διαπιστευτήρια τους έδωσαν χθες διαδοχικά οι πρέσβεις του Βελγίου, της Ονδούρας, της Γκάμπιας, του Καναδά και της Νοτίου Αφρικής. Όλοι έχουν έδρα άλλη πρωτεύουσα και είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία την οποία επισκέπτονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: