Βρυξέλλες: Στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δραστών, σε εξέλιξη εκτεταμένη έρευνα (Βίντεο)




ΑΝΑΝΕΩΣΗ Οι δύο άντρες με τα μαύρα στη μεγάλη φωτογραφία εικάζεται ότι είναι οι βομβιστές αυτοκτονίας ενώ ο εικονιζόμενος με την λευκή μπλούζα φαίνεται ότι έχει διαφύγει.

Το βελγικό δίκτυο RTBF αναφέρει ότι οι δύο καμικάζι φορούν από ένα μαύρο γάντι στο αριστερό τους χέρι –κάτι που σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να αποδοθεί στην προσπάθειά τους να κρύψουν τον πυροκροτητή.

Οι βελγικές αρχές διέρρευσαν κατά λάθος την φωτογραφία στο διαδίκτυο αλλά αργότερα επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητά της.

Νωρίτερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, μετέδωσε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση. Σκοτώθηκαν 31 αθώοι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 190.

“Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου”, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ.

Τη φωτογραφία ενός υπόπτου έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, απευθύνοντας έκκληση σε όσους τον γνωρίζουν να επικοινωνήσουν με τις αρχές

Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Βελγίου έκανε έκκληση απόψε να επικοινωνήσουν με τις αρχές τυχόν μάρτυρες που είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έναν άνδρα ο οποίος πιστεύεται ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ζητώντας πληροφορίες για τον ύποπτο, η αστυνομία δημοσίευσε σε έναν λογαριασμό στο Twitter που αφορά καταζητούμενους τη φωτογραφία ενός άνδρα με λευκό πουκάμισο και τζάκετ. Ο ύποπτος φοράει γυαλιά, σκούρο καπέλο και σπρώχνει ένα καροτσάκι αποσκευών στο οποίο είναι τοποθετημένος ένας μεγάλος, μαύρος σάκος.

“Ποιος γνωρίζει αυτόν τον άνδρα;” γράφει η λεζάντα.

Τα μέσα ενημέρωσης νωρίτερα είχαν μεταδώσει φωτογραφίες τραβηγμένες από τις κάμερες των συστημάτων ασφαλείας του αεροδρομίου που δείχνουν δύο άνδρες ντυμένους στα μαύρα και έναν τρίτο, που φορά καπέλο, να τους ακολουθεί.

Τα τηλεοπτικά κανάλια RTL και RTBF ανέφεραν στο μεταξύ ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διεξάγει έρευνες στις περιοχές Σάερμπεκ και Γιέτε των Βρυξελλών.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι Βρυξέλλες, ενώ οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δύο υπόπτων για τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο.

Όπως έγινε γνωστό οι βελγικές υπηρεσίες είχαν ενημέρωση ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα στην πόλη, αλλά δεν ήξεραν ούτε το πότε, ούτε το πού. Η έρευνα για τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες «βρίσκεται σε εξέλιξη» και οι αρχές φοβούνται ότι υπάρχουν ακόμη «άτομα που διαφεύγουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ.

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές, που επικαλείται ο ιστότοπος της δημόσιας βελγικής ραδιοτηλεόρασης RTBF, αναφέρουν ότι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Βρυξελλών για τον εντοπισμό προσώπων που είναι ύποπτα ότι συνδέονται με τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπολίες της αστυνομίας στους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ συνεχείς είναι οι πτήσεις ελικοπτέρων πάνω απο το κέντρο της πόλης.

Η βελγική αστυνομία βρήκε ένα καλάσνικοφ δίπλα στο πτώμα του δράστη της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT.Επίσηςεντόπισε μία πεταμένη ζώνη με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ετοιμάζεται να κάνει ελεγχόμενη έκρηξη, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM.
Το δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι ελέγχεται ύποπτο δέμα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών

Σε μια πρώτη αντίδραση, τη φύλαξη των δρόμων των Βρυξελλών ανέλαβε ο στρατός ενώ έχει δοθεί οδηγία στους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους. Παράλληλα το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο ανέβηκε στο υψηλότερο δυνατό, στο επίπεδο 4.

Το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM μετέδωσε ότι εκκενώνεται ο πυρηνικός σταθμός του Τιχάνζ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

A file picture dated 13 March 2016 shows the nuclear power plant in Tihange, Belgium. According to news reports on 22 March 2016 citing the police of Huy, the Tihange nuclear plant has been evacuated following terror attacks on the Brussels airport and two metro stations, killing dozens. EPA/JULIEN WARNAND
A file picture dated 13 March 2016 shows the nuclear power plant in Tihange, Belgium. According to news reports on 22 March 2016 citing the police of Huy, the Tihange nuclear plant has been evacuated following terror attacks on the Brussels airport and two metro stations, killing dozens. EPA/JULIEN WARNAND

Οι σημερινές εκρήξεις σημειώνονται ένα 24ωρο μετά την ταυτοποίηση από τις βελγικές αρχές ενός εκ των συνεργών του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μακελάρη του Παρισίου που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, μάλιστα, συνέδεσε ευθέως τις σημερινές εκρήξεις με τη σύλληψη του «εγκεφάλου» των επιθέσεων στο Παρίσι κάνοντας λόγο για πιθανή ενέργεια «εκδίκησης».

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”, oι βελγικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό δύο υπόπτων, ένας εκ των οποίων είναι ο συνεργός του Αμπντεσλάμ που είχε βοηθήσει στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στη Γαλλία.

Πρόκειται για τον τρομοκράτη που έφτιαχνε τις βόμβες, το Najim Laachraoui. Από χτες οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, βρίσκονταν πολύ κοντά στην σύλληψή του.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 34 νεκρούς και δεκάδες σοβαρά τραυματίες, επιβεβαίωσε το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου, μέχρι στιγμής, μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις που έγιναν νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, και στο σταθμό του μετρό Μάελμπεκ της βελγικής πρωτεύουσας, σε απόσταση μίας στάσης από τα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Για επίθεση αυτοκτονίας μίλησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου αναφερόμενος στις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις φονικές επιθέσεις.

Η Εισαγγελία της Γερμανίας επιβεβαίωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι ανατινάχτηκαν δύο καμικάζι αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ το ZDF μεταδίδει ότι μετά από επικοινωνία με τον διευθυντή του μετρό στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώθηκε ότι είναι 15 οι νεκροί από την έκρηξη στο σταθμό του Μετρό.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η μία ισχυρή έκρηξη στο αεροδρόμιο έγινε κοντά στον έλεγχο εισιτηρίων των American Airlines, κατέρρευσε η ψευδοροφή και έσπασαν τζαμαρίες τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga μεταδίδει ότι υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο.

Πληροφορίες λένε ότι μέσα στο χώρο του αεροδρομίου οι αρχές εντόπισαν βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, μεταξύ αυτών τρία γιλέκα αυτοκτονίας.

Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Οι βελγικές αρχές μιλούν για 15 νεκρούς και 55 τραυματίες, από την έκρηξη στο σταθμό του μετρό Μαελμπεκ, ενώ όπως μετέδωσε ο Παντ. Βαλασόπουλος το ARD μεταδίδει ότι τα γραφεία του ανταποκριτών του τηλεοπτικού δικτύου βρίσκονται κοντά στο σταθμό Μαελμεπκ, δημοσιογράφος πήγε στο σημείο και είδε τουλάχιστον τρεις διαμελισμένους ανθρώπους και μεταδίδει ότι η έκρηξη πιθανότατα έγινε την ώρα που σταμάτησε ο συρμός στο σταθμό και άνοιγαν οι πόρτες.

Λίγο μετά τις εκρήξεις επιβλήθηκε από τις αρχές απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλα τα μέσα μεταφορά των Βρυξελλών, λεωφορεία, τραμ και μετρό. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αυξήθηκε το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην ύψιστη βαθμίδα 4, σε όλη τη χώρα. Στρατός και αστυνομία ενισχύουν την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Οι πρώτες φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν ανθρώπους να τρέχουν σε πανικό, εκτός του κτιρίου, κάποιοι να κουβαλούν τραυματίες και τζαμαρίες σπασμένες.

Λίγη ώρα μετά τις εκρήξεις το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις, και εκκενώνουν την περιοχή του αεροδρομίου, ενώ βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως σταμάτησε η σιδηροδρομική σύνδεση με το αεροδρόμιο.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ σειρήνες περιπολικών ακούγονταν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου.

Οι εκρήξεις έρχονται τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στη βελγική πρωτεύουσα υπόπτου για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών, Δημ. Αργυρόπουλος, είπε στο MEGA ότι η πόλη έχει παραλύσει και ανέφερε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες εάν ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται Έλληνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι.

Συναγερμός σε ολόκληρη την Ευρώπη

Για συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις κάνουν λόγο γαλλικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Όπως μετέδωσε ο Παντ. Βαλασόπουλος από το Βερολίνο οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται σήμερα με μέσα μεταφοράς, λόγω των πασχαλινών διακοπών.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε ομάδα έκτακτης ανάγκης για η διαχείριση κρίσεων, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.

Η Μαρία Δεναξά από το Παρίσι μετέδωσε ότι αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα, αμέσως μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε σταθμό του μετρό κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο. Πηγές του γαλλικού αεροδρομίου, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

Η Eurostar ματαίωσε τα δρομολόγια των τραίνων από και προς τις Βρυξέλλες και σε μήνυμά της στο twitter συστήνει “στους πελάτες της Eurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό”.

Την ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο Life News μεταδίδει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τις αντίστοιχες βελγικές ότι τρία στελέχη του Ισλαμικού Κράτους που κατάγονται από τη Λευκορωσία και εισήλθαν στα εδάφη του Βελγίου τέλη Φεβρουαρίου πιθανώς να ετοίμαζαν επιθέσεις.

Και στην Ελλάδα η ελληνική αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους.

Επίσης η αστυνομία στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και δημόσιους χώρους.

Σλοβένος διπλωμάτης τραυματίσθηκε στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Καρλ Εργιαβέτς.

Ο διπλωμάτης τραυματίσθηκε κατά την έκρηξη στο μετρό καθώς κατευθυνόταν προς την εργασία του, βρίσκεται στο νοσοκομείο, αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Το χρονικό του τρόμου

Μετά το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, οι διαδικτυακές εκδόσεις των εφημερίδων να καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Ακολουθεί η ροή των ειδήσεων σε ώρα Βελγίου:

8.45 Πρώτες πληροφορίες για τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο του Zαβεντέμ

8.59 Αποσαφηνίζεται ότι πρώτα ακούστηκαν πυροβολισμοί στην αίθουσα αναχωρήσεων του Zαβεντέμ και ακολούθησαν οι δύο εκρήξεις

9.10 Το επίπεδο συναγερμού ανεβαίνει κατά μία βαθμίδα (στο 4) που είναι το υψηλότερο σημείο

9.11 Έκρηξη στον σταθμό μετρό Mαλμπεκ σε σταθμευμένο συρμό της αμαξοστοιχίας, με ανεξακρίβωτο αριθμό νεκρών και δεκάδες τραυματίες

9.17 Εκκενώνεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός των Βρυξελλών, ενώ σε μήνυμά του ο Βέλγος πρωθυπουργός Mισέλ αναφέρει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή είναι η περίθαλψη των τραυματισμένων

9.28 Το μετρό των Βρυξελλών διακόπτει την λειτουργία του, οι επιβάτες κατεβαίνουν από τους συρμούς και οι χώροι εκκενώνονται

9.45 Φήμες για έκρηξη στον σταθμό του μετρό Αρ Λουά.

Κατεστραμμένο από την έκρηξη βαγόνι στο Μετρό των Βρυξελλών. Φωτογραφία Ημερησία.
Κατεστραμμένο από την έκρηξη βαγόνι στο Μετρό των Βρυξελλών. Φωτογραφία Ημερησία.

9.48 Ενεργοποιείται το σχέδιο συναγερμού για την περίθαλψη των δεκάδων τραυματιών στα νοσοκομεία των Βρυξελλών

9.49 Επιβεβαιώνεται ότι οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο ανέρχονται σε 13, ενώ οι βαριά τραυματίες σε 35

9.54 Εκκενώνεται ο χώρος του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών

9.56 Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Mισέλ, ενώ η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη

10.06 Εκατοντάδες εργαζόμενοι και ταξιδιώτες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τον χώρο του αεροδρομίου

10.09 Σύσταση του Κέντρου Κρίσης προς τους πολίτες να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και να μην κυκλοφορούν

10.10 Αποσαφηνίζεται ότι η μία από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας

10.11 10.14 Εκκενώνεται το Κοινοβούλιο και το Πρωθυπουργικό Γραφείο

10.20 ‘Πέφτει’ το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω κινητών καθίσταται αδύνατη

10.22 ¨Όλα τα Μέσα μαζικής μεταφοράς των Βρυξελλών διακόπτουν την λειτουργία τους, οι σταθμοί μετρό παραμένουν κλειστοί, ενώ τα σχολεία κλείνουν τις πόρτες τους

10.26 Επιβεβαιώνεται ότι από την έκρηξη στον σταθμό μετρό Mαλμπεκ υπάρχουν τραυματίες

10.38 Δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού, ο οποίος καλεί τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια ή τον χώρο εργασίας τους και να μην κυκλοφορούν στους δρόμους

10.42 Διακόπτει την λειτουργία του το μετρό του Σαρλρουά.

10.45 Κλείνουν για λόγους ασφαλείας όλα τα τούνελ των Βρυξελλών

10.47 Εκκενώνεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αμβέρσας

10.58 Για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται όλα τα δικαστικά μέγαρα των Βρυξελλών

11.06 Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι της Οστάνδης

11.12 Δέκα οι νεκροί από την έκρηξη στον σταθμό Mαλμπεκ

11.23 Νέα έκρηξη ακούγεται στο κέντρο των Βρυξελλών κοντά στα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών

11.26 Η Brussels Airlines διακόπτει τις πτήσεις της

11.32 Νέα έκκληση απευθύνει η βελγική αστυνομία προς τους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους

11.37 Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας

11.38 1000 στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους των Βρυξελλών

11.50 «Συνέβη αυτό που φοβόμασταν», αναφέρει σε συνέντευξη τύπου ο Βέλγος πρωθυπουργός Mισέλ μιλώντας για «βομβιστές αυτοκτονίας» που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Zαβεντέμ και το Mαλμπέκ. Μίλησε για «μαύρη μέρα» για το Βέλγιο, διαβίβασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και συνέστησε στους πολίτες να επιδείξουν «ψυχραιμία και αλληλεγγύη».

http://mignatiou.com/2016/03/dio-ischires-ekrixis-sto-aerodromio-ton-vrixellon-martiries-gia-travmaties/

http://mignatiou.com/2016/03/ezisan-ti-friki-aftoptes-martires-perigrafoun-i-islamistes-panigirizoun/

http://mignatiou.com/2016/03/frourio-i-evropi-meta-tis-epithesis-stis-vrixelles-afximena-metra-se-oles-tis-chores/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: