Τρία χρυσά σκυθικά αντικείμενα από τις συλλογές του Ερμιτάζ στο Μουσείο της Ακρόπολης




Η έναρξη του έτους Ελλάδας-Ρωσίας έγινε την Παρασκευή στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την υπογραφή σχετικού πρακτικού που πιστοποιεί την ανταλλαγή προγραμμάτων και εκδηλώσεων μεταξύ των δύο χωρών και τα εγκαίνια της έκθεσης τριών χρυσών σκυθικών αντικειμένων από τις συλλογές του Ερμιτάζ. Η συνεργασία των δύο χωρών ξεκινάει με δύο πρόδρομες δράσεις, την παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης του 7ου π.Χ. αιώνα από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, και την έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης των τριών χρυσών σκυθικών αριστουργημάτων.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή έργων, που είναι οι πρεσβευτές αυτού του έτους φιλίας, από τα τρία αυτά αντικείμενα τα οποία δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη στενή σχέση που είχαν οι Έλληνες με τους Σκύθες» ανέφερε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, σκιαγραφώντας την ιστορική σημασία και διαδρομή των ευρημάτων.

Πρόκειται για δύο αγγεία και ένα κόσμημα, μέρος ενός μοναδικού σκυθικού ταφικού συνόλου του 4ου αι. π.Χ., που βρέθηκε το 1830 στον βασιλικό τύμβο Kul Oba, στην Κριμαία. Τα αριστουργήματα αυτά της μεταλλοτεχνίας φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες αποίκους στην Κριμαία, με τους οποίους οι Σκύθες νομάδες είχαν αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Μουσείο Ερμιτάζ να παρουσιάζουμε τα εκθέματά μας σε ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Τα εκθέματα αυτά είναι η περηφάνια του Ερμιτάζ και της αρχαιολογίας της Ρωσίας. Είναι τα καλύτερα εκθέματα και πραγματικά αντικατοπτρίζουν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Εμείς συνηθίζουμε να λέμε ότι η Ρωσία είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού χάρη στις ελληνικές ρίζες της Ρωσίας, χάρη σε αυτές τις ρίζες που υπάρχουν στα εκθέματα», τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι.

Τα τρία αντικείμενα θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 11 Μαρτίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2016.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: