Τουρκία: 16 συλλήψεις υπόπτων που σχετίζονται με το Μέτωπο Αλ Νούσρα της Συρίας




Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα 16 πρόσωπα που φέρονται ότι συνδέονται με το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, σε μια μεγάλη επιχείρηση στην επαρχία του Αντιγιαμάν, στα ανατολικά της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιδρομές σε 20 τοποθεσίες. Μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις έγιναν στο κέντρο της πόλης του Αντιγιαμάν και στην περιφέρεια Τσελιχάν.

Το πρακτορείο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, ούτε διευκρίνισε την εθνικότητα των συλληφθέντων.
Από την πόλη Αντιγιαμάν καταγόταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους που ανατινάχθηκε στην Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια φιλοκουρδικής διαδήλωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα είναι μια τζιχαντιστική οργάνωση που δρα στη Συρία από τον Ιανουάριο του 2012, δηλαδή δέκα μήνες αφότου ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι μαχητές του σήμερα είναι περίπου 7-8.000 χιλιάδες, σύμφωνα με τον καθηγητή ισλαμικών και μεσανατολικών σπουδών Τομά Πιερέ. Ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, ερευνητής των τζιχαντιστικών κινημάτων στη Συρία και το Ιράκ, εκτιμά ότι ανέρχονται σε 5.-10.000 και το 80% από αυτούς είναι Σύροι.

Αυτή είναι μια από τις ελάχιστες φορές που οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν συλλήψεις υπόπτων που σχετίζονται με το Μέτωπο Αλ Νούσρα, καθώς η Τουρκία υποστήριζε στενά την τζιχαντιστική οργάνωση, εφοδιάζοντάς την όπλα και εφόδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: