Τουλάχιστον 70 Κοσοβάροι πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ παραδέχεται η κυβέρνηση




Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού του Κοσόβου Ίσα Μουσταφά με τον υπουργό Εσωτερικών Σκεντέρ Χισένι και τους διοικητές των σωμάτων ασφαλείας διαπιστώθηκε ότι αυτή τη στιγμή στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ, στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, μάχονται 70 Κοσοβάροι πολίτες.

Η υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών ενημέρωσε επίσης την πολιτική ηγεσία ότι τους τελευταίους οχτώ μήνες κανένας πολίτης του Κοσόβου δεν μετέβη στις εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή για να καταταχτεί στο στρατό των ισλαμιστών.

Κατά τη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πάταξη της τρομοκρατίας στο Κόσοβο και διαπιστώθηκε ότι είναι επαρκή. Παράλληλα συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Από την εισαγγελία του ειδικού δικαστηρίου ανακοινώθηκε ότι μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, εναντίον 44 ατόμων, σε 14 υποθέσεις. Σε πέντε υποθέσεις που εκδικάστηκαν 16 άτομα καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν ενώ στις υπόλοιπες 28 η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόσοβο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον αριθμό πολιτών του που πολέμησαν και πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις των αρχών στο Κόσοβο, γύρω στα 300 άτομα κατατάχτηκαν στο στρατό του Ισλαμικού Κράτους, τα τελευταία δύο χρόνια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και είκοσι γυναίκες.

Ν. Πέλπας, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βελιγράδι, Σερβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: