Το προσφυγικό τινάζει στον αέρα τα πάντα: Αλλαγή στάσης της Μέρκελ για τις συντάξεις;




Ενα ευνοϊκό σενάριο για το ασφαλιστικό, φέρνει στο φως το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πυρετός διαβουλεύσεων για να γεφυρωθεί το χάσμα με το ΔΝΤ, η Γερμανία εμφανίζεται έτοιμη να δείξει ευελιξία σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, φοβούμενη ότι το Προσφυγικό μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Συγκεκριμένα η Γερμανία προτίθεται να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στο ασφαλιστικό, που παραμένει σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή εξοικειωμένη με τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης.

Ενώ στο παρελθόν η Γερμανία απαιτούσε μειώσεις συντάξεων, τώρα θα ήταν ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων τα οποία θα εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ικανοποιώντας παράλληλα και τους όρους των δανειστών.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι το ασφαλιστικό είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται μείωση του προνοιακού κράτους, ωστόσο την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία δε θα σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε «λογική λύση» η οποία εξασφαλίζει βιώσιμους προϋπολογισμούς για το ελληνικό κράτος.

Επίσημα η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του προσφυγικού, ωστόσο οποιαδήποτε ελάφρυνση των οικονομικών απαιτήσεων θα ήταν μεγάλη βοήθεια για την Αθήνα.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-03-01/germany-said-flexible-on-greece-s-pensions-amid-refugee-crisis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: