Το προσχέδιο συμφωνίας: Το προσφυγικό στο δείπνο της Μέρκελ με Νταβούτογλου και Ρούτε




Απόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής δείπνο εργασίας, στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, στο οποίο παρακάθισαν η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή η συνάντηση γίνεται λίγες ώρες πριν την σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Δευτέρας και σ’ αυτήν θα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο κ. Νταβούτογλου θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις των 28 ηγετών της Ευρώπης για το προσφυγικό. Η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών θα συνεχιστεί στις 4.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) χωρίς την συμμετοχή του κ. Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τo βασικό θέμα συζήτησης ήταν η εφαρμογή του σχέδιου δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας που σκοπό έχει να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα. Επίσης θα περιλαμβάνει την επιστροφή των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία.

Οπως αναφέρει ο Γιάννης Κουτσομύτης, τo προσχέδιο της συμφωνίας (σύμφωνα με πληροφορίες του Politico Europe, της αυστριακής εφημερίδας Standard και του blog) προβλέπει:

◾Επίσημο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και έναρξη φύλαξης των συνόρων από την Frontex και στην ελληνική πλευρά στην Ειδομένη. Στο κείμενο του προσχεδίου αναφέρεται: “Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed”.
◾Άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή αφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα. Οι επαναπροωθήσεις θα βασιστούν αρχικά στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας του 2002 (Νόμος 3030/2002) και μέχρι την 1η Ιουνίου θα συναφθεί αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
◾Η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).
◾Καλούνται τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Μαρτίου το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας (Emergency Support Greece) και καλείται η διεύθυνση προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει “κάθε απαραίτητο follow-up” σε χρηματική ενίσχυση.
◾Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
◾Χώρες-μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.)
◾Τίθεται στόχος για κατάργηση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κάποιων χωρών της Συνθήκης της Schengen μέχρι το τέλος του 2016.
◾Γίνεται μνεία για προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάνοιξη νέων διαδρόμων, ιδίως μέσω Αλβανίας και Αδριατικής.

German Chancellor Angela Merkel (L-R), Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, and Dutch Prime Minister Mark Rutte sit for a meeting at the Turkish Embassy in Brussels, Belgium, 06 March 2016. The meeting takes place ahead of the EU-Turkey summit on the migration crisis held in Brussels on 07 March. EPA, BART MAAT
German Chancellor Angela Merkel (L-R), Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu, and Dutch Prime Minister Mark Rutte sit for a meeting at the Turkish Embassy in Brussels, Belgium, 06 March 2016. The meeting takes place ahead of the EU-Turkey summit on the migration crisis held in Brussels on 07 March. EPA, BART MAAT

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Μαραθώνιο επαφών πριν από την Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας θα έχει από το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξη Τσίπρας, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 9:15 π.μ ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε (στις 10:00). Μετά την συνάντηση αυτή, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:30), στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (11:00) και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών ΕΕ και Τουρκίας

Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης ΕΕ-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της ΕΕ, στην οποία επίσης συμμετέχει ο πρωθυπουργός.

http://mignatiou.com/2016/03/nea-tragodia-me-25-nekrous-sto-egeo-i-evropi-krinete-avrio-stis-vrixelles/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.kathimerini.gr, www.politico.eu, http://derstandard.at, https://yanniskoutsomitis.wordpress.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: