Ο Ερντογάν επιχειρεί “παιγνίδι” στην Ουκρανία: Είναι η Μαύρη Θάλασσα μια ρωσική λίμνη;




Η δεξαμενή σκέψης Hudson Institute δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της ανάλυση με τίτλο Ukraine and Turkey’s newly strengthened relationship με την υπογραφή της Hannah Thoburn.

Η ανάλυση αναφέρεται στις σχέσεις Τουρκίας-Ουκρανίας, οι οποίες αναθερμαίνονται και επεκτείνονται. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, στο παρελθόν οι δυο χώρες είχαν διαφορετικές προτεραιότητες, ενώ δεν είχαν ουσιαστική συνεργασία στον τομέα του εμπορίου. Όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ετών είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κοινά συμφέροντα. Στη χερσόνησο της Κριμαίας, το 12% του πληθυσμού είναι Τάταροι, στενά συνδεδεμένοι με την Τουρκία, η οποία δεν αφήνει απαρατήρητες τις κατηγορίες για βιαιότητες των Ρώσων εναντίον τους. Στην παρούσα συγκυρία, η Τουρκία και η Ουκρανία βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο ενάντια στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Επιπλέον αναζητούν αγορές για τα προϊόντα τους που η Ρωσία αρνείται πλέον να εισάγει.

Και οι δυο χώρες ελπίζουν να εμβαθύνουν γρήγορα το υπόβαθρο των διμερών σχέσεων που ήδη υπάρχει. Οι Πρόεδροι των δυο χωρών έχουν ανταλλάξει επισκέψεις υψηλού επιπέδου, έχει καταργηθεί η ανάγκη για θεωρήσεις για τα ταξίδια μεταξύ των δυο χωρών και έχει υπάρξει αύξηση στο μεταξύ τους εμπόριο. Παράλληλα σχεδιάζουν να συνεργαστούν στον τομέα των μηχανών αεροπλάνων, στα ραντάρ και στις τεχνολογίες πλοήγησης και στρατιωτικών επικοινωνιών.

Η συγγραφέας επισημαίνει ότι το αυξημένο ενδιαφέρον της Τουρκίας στην περιοχή είναι ένα δώρο για την Ουκρανία καθώς και οι δυο χώρες καθιστούν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν στον Πούτιν να κάνει την Μαύρη Θάλασσα μια ρωσική λίμνη.

http://www.hudson.org/research/12338-ukraine-and-turkey-s-newly-strengthened-relationship#

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: