Θέλουν να κλειδώσουν τις συγκλίσεις και να προχωρήσουν σε λύση διαφωνιών




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Να μετεξελιχθούν οι συναντιλήψεις σε συγκλίσεις ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και επ’ αυτού υπήρξε συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που διήρκησε σχεδόν 3,5 ώρες, οι συζητήσεις, όπως πληροφορούμαστε, επικεντρώθηκαν στα τέσσερα κεφάλαια, Διακυβέρνησης, Περιουσιακό, Οικονομία και Ε.Ε., και ειδικότερα σε όσα μεγάλα ζητήματα οι δυο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Ενόψει του γεγονότος ότι από δημόσιες τοποθετήσεις, συνεντεύξεις δίνονται εντυπώσεις ότι υπάρχει υπαναχώρηση από θέσεις που έχουν κατατεθεί στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος ανέφερε στον συνομιλητή του ότι θα πρέπει να κλειδωθούν εκείνες οι πρόνοιες που διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συναντίληψη. Είναι προφανές, από ό,τι συναφώς πληροφορούμαστε, ότι τέθηκαν τα θέματα, μεταξύ άλλων, των τεσσάρων ελευθεριών, του πληθυσμού και της αναλογίας 4:1 Ελλήνων και Τούρκων.

Γενικά τέθηκαν τα μεγάλα ζητήματα και όχι τα επιμέρους. Όλα αυτά τα ζητήματα ανέλαβαν να ξεκαθαρίσουν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι συναντώνται τρεις φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή). Οι δυο διαπραγματευτές θα συζητήσουν ενδελεχώς τα θέματα αυτά και θα επανέλθουν με πλήρη εικόνα στην επόμενη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, που χρονικά είναι τοποθετημένη στις 28 Μαρτίου.

Ουσιαστικά στη μακρά χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αντί να ασχοληθούν με τις διαφωνίες, ασχολήθηκαν με τα θέματα που υπήρξε πρόοδος. Στόχος, όπως προκύπτει από τη συζήτηση, είναι να κλείσουν οριστικά τα ζητήματα αυτά και στη συνέχεια να ασχοληθούν με τις διαφωνίες και τα θέματα που δεν έχουν αγγίξει μέχρι σήμερα, όπως το εδαφικό, εγγυήσεις κ.λπ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του από τον χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέφερε ότι «νομίζω ότι ήταν μια αρκετά παραγωγική και δημιουργική συνάντηση. Έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει οι συναντιλήψεις σταδιακά να μετατρέπονται σε συγκλίσεις και θα συνεχίσουμε βεβαίως με τον ίδιο εντατικό τρόπο τις συνομιλίες, προκειμένου να επιτύχουμε αυτά που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και της μιας, αλλά και της άλλης κοινότητας».  Ερωτηθείς ποια κεφάλαια συζητήθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε καλύψει σωρεία θεμάτων που αφορούν τα υπό συζήτηση θέματα και δεν εξαιρέσαμε κανένα, πλην, βεβαίως, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων».  Σε ερώτηση αν έχει θέσει σήμερα το θέμα της Μόρφου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουμε συζητήσει για όσα άπτονται του κυπριακού προβλήματος και δεν εξαιρέσαμε κανένα θέμα το οποίο ευαισθητοποιεί τη μια ή την άλλη πλευρά».

ΑΚΙΝΤΖΙ: Υπήρξαν και νέες συγκλίσεις – Πυρ και μανία κατά Σιζόπουλου ο κατοχικός ηγέτης

Για νέες συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών έκανε λόγο ο Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στη συνάντηση επιχειρήθηκαν συγκλίσεις σε κάποια θέματα που εμπίπτουν σε διαφορετικά κεφάλαια.

Ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε αποφασιστικότητα για συνέχιση της προσπάθειας και πρόσθεσε ότι ακριβώς η προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη θα συνεχιστεί χωρίς να επηρεάζονται από αρνητικές εξελίξεις που συμβαίνουν έξω από το τραπέζι των συνομιλιών. «Είμαι σίγουρος πως καταλαβαίνετε γιατί το είπα αυτό.

Στην ε/κ πλευρά οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, δεν συμβάλλουν στη διαπραγματευτική διαδικασία», είπε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν προσπαθεί να αποκρύψει τίποτα από το κοινό αλλά και πως οι συνομιλίες έχουν τη δική τους ιδιομορφία και πως υπάρχει κατανόηση εδώ και πολλά χρόνια ότι αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή».

«Είναι κατανοητό γιατί ο κ. Σιζόπουλος λειτούργησε με αυτό τον τρόπο, πρόκειται για ένα κόμμα που έχει αποκηρύξει από το πρόγραμμά του τη ΔΔΟ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι καταλαβαίνει την προσπάθεια της ΕΔΕΚ να βλάψει τη διαδικασία λύσης. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η ε/κ πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι το θέμα της Μόρφου είπε «όχι» και επανέλαβε ότι το εδαφικό θα συζητηθεί στο τέλος.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις κατηγορίες υπηκοότητας, ο κ. Ακιντζί είπε ότι όλα όσα είπε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ «δεν είναι αλήθεια». Είπε ότι είναι γνωστό ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα αποτελείται από ίσο αριθμό δικαστών (από τις δύο κοινότητες). Ανέφερε επίσης ότι η δήλωση για τις κατηγορίες υπηκοότητας δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχει μια κατηγορία ατόμων που θα εγκαθίστανται χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό δικαίωμα εγκατάστασης ή πολιτικά δικαιώματα, μια άλλη κατηγορία για περιορισμένο αριθμό ατόμων με νόμιμη διαμονή αλλά περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα (όπως οι Ε/κ που ζουν στην Καρπασία) και μια άλλη κατηγορία με ακόμη πιο περιορισμένο αριθμό ατόμων που θα έχουν εσωτερική υπηκοότητα, όπως οι Τ/κ που μιλούν ελληνικά και θα μπορούν να πάρουν την εσωτερική υπηκοότητα του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου, και που θα έχει άλλα κριτήρια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: