Θα σώσει ο Θεός την Αμερική; Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;




Της Λορ Μαντεβίλ *

Ανεξέλεγκτος και πλέον σχεδόν ασταμάτητος, ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί πονοκέφαλο στις ελίτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η Αμερική, παραλυμένη, βλέπει το φαινόμενο να διογκώνεται, ενώ η Χίλαρι Κλίντον αναρωτιέται πώς να τον αντιμετωπίσει.

Αν ο δισεκατομμυριούχος πολιτικός συνεχίσει να κερδίζει πολιτείες με τους σημερινούς ρυθμούς, μπορεί να εξασφαλίσει τους 1.237 συνέδρους που χρειάζεται στις αρχές Μαΐου. Ο ενθουσιασμός της βάσης είναι εντυπωσιακός. Στις προκριματικές εκλογές της Βιρτζίνια, οι ψηφοφόροι που έλαβαν μέρος ήταν διπλάσιοι από εκείνους του 2012. Η συμμετοχή αυτή δεν παρηγορεί όμως την ηγεσία του κόμματος, που θεωρεί τον Τραμπ έναν επικίνδυνο λαϊκιστή και ανησυχεί για τον αυταρχισμό και την ωμότητά του. «Πρόκειται για έναν ψεύτη και απατεώνα, οι υποσχέσεις του δεν αξίζουν τίποτα περισσότερο από το δίπλωμα του Πανεπιστημίου Τραμπ» δήλωσε ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ.

Η επίθεση αυτή είναι πρωτοφανής. Και συμπίπτει με την ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποίησαν 60 ανώτατα στελέχη του κόμματος, στην πλειοψηφία τους νεοσυντηρητικοί, για να καταγγείλουν την απόλυτη ανικανότητα του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική και την αγάπη του για ηγέτες όπως ο Πούτιν. Πολλές Επιτροπές Πολιτικής Δράσης θα διαθέσουν συνολικά 7 εκατομμύρια δολάρια για μια σειρά αρνητικών διαφημιστικών σποτ για τον Τραμπ στη Φλόριντα και το Οχάιο, προκειμένου να βοηθήσουν τις υποψηφιότητες του Μάρκο Ρούμπιο και του Τζον Κέισιτς.

Προς το παρόν, ο μόνος που δείχνει ικανός να σταματήσει τον Τραμπ είναι ο συντηρητικός χριστιανός Τεντ Κρουζ. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, όμως, όσο η μάχη μετατοπίζεται προς τις μεσοδυτικές και βόρειες πολιτείες, τόσο περισσότερα προβλήματα θα αντιμετωπίζει η εκστρατεία του.

Η 15η Μαρτίου θα είναι χωρίς αμφιβολία η πιο κρίσιμη ημερομηνία στη μάχη για την ανάδειξη του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Την ημέρα εκείνη, θα έχει μοιραστεί το 60% των εκλεκτόρων. Αν ο Τραμπ φτάσει στο συνέδριο του Ιουλίου χωρίς τους απαιτούμενους εκλέκτορες, ο υποψήφιος θα επιλεγεί ύστερα από διαπραγματεύσεις. Και όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.

Το κίνημα εναντίον του Τραμπ στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι τόσο μεγάλο, ώστε πολλά μέλη της κομματικής ελίτ σκέπτονται να ψηφίσουν τον Νοέμβριο τη Χίλαρι Κλίντον ή να απόσχουν. Στο τελευταίο ντιμπέιτ, πάντως, οι αντίπαλοι του Τραμπ δήλωσαν ότι αν είναι αυτός ο υποψήφιος του κόμματός τους, θα τον ψηφίσουν. Στην περίπτωση αυτή, δεν αποκλείεται η ηγεσία να πιέσει τον Τζον Κέισιτς να αποδεχθεί τη θέση του αντιπροέδρου, ώστε να «σωθεί η κατάσταση».

Ο Κέισιτς θα μπορούσε να αποτελέσει και τη λύση αν στο συνέδριο δεν υπάρξει πλειοψηφία υπέρ του Τραμπ στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Ένα τέτοιο σενάριο, όμως, θα ισοδυναμούσε με πραγματική κήρυξη πολέμου εναντίον της συντηρητικής βάσης του κόμματος, που υποστηρίζει τον Τραμπ. Η «κλοπή της ψήφου» του λαού θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το κόμμα και να προκαλέσει τη διάσπασή του.

Αν τελικά η μάχη για την προεδρία είναι ανάμεσα στη Χίλαρι και τον Τραμπ, ποιος θα κερδίσει; Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν τη νίκη στην πρώτη. Πολλοί αναλυτές όμως προειδοποιούν πως οποιαδήποτε εκτίμηση είναι πρόωρη. Αν ο Τραμπ κερδίσει το χρίσμα, σημειώνει ο πολιτειολόγος Λάρι Σάμπατο, θα έχει το αποκαλούμενο «μομέντουμ». Και ο ίδιος δεν κρύβει ότι θα αναζητήσει ψήφους σε προπύργια των Δημοκρατικών και στους ανεξάρτητους. «Θα κερδίσω τη Νέα Υόρκη και θα διεκδικήσω πολιτείες όπως το Μίσιγκαν η Πενσιλβάνια» δήλωσε πρόσφατα στο Fox News, επικαλούμενος την απήχηση που έχει στα εργατικά στρώματα.

Πολύ σκληρός στο θέμα της μετανάστευσης, ο Τραμπ είναι πιο κεντρώος από τους ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του σε θέματα όπως οι αμβλώσεις, η ασφάλιση και οι εμπορικές συμφωνίες. Και αυτό ανησυχεί πολύ τη Χίλαρι Κλίντον, που δυσκολεύεται να κινητοποιήσει τη βάση του κόμματός της.

Πηγή: Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Η Λορ Μαντεβίλ είναι αρθρογράφος και επικεφαλής του γραφείου της Le Figaro στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2009. Δραστηριοποιήθηκε, πάντα για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας, στο grand reportage το διάστημα 1989- 2008. Από το 1997 έως το 2000 ήταν ανταποκρίτρια της Le Figaro στη Ρωσία και έχει συγγράψει το «Η ρωσική ανακατάκτηση» (La reconquete russe), Grasset et Frasquelle, 2008.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: