Θα μας τρελάνει η Τουρκία: Την αδικούν οι επικρίσεις ότι εκμεταλλεύεται το προσφυγικό!




Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε τις επικρίσεις κατά τις οποίες η κυβέρνησή του εξαργύρωσε στις Βρυξέλλες τη δέσμευσή της να αναχαιτίσει τη ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε να διπλασιαστεί στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ η υπεσχημένη βοήθεια της ΕΕ για την υποδοχή και την ενσωμάτωση των 2,7 εκατ. Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος.

«Βλέπουμε (να διατυπώνονται) άδικες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας (…). Είναι σαν αυτά τα χρήματα να παραχωρούνται στην Τουρκία. Σαν η Τουρκία να επαιτεί», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Εδώ κι εβδομάδες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλει τις επιφυλάξεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά την παράδοση της υπεσχημένης βοήθειας.

Πέραν της καταβολής αυτών των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Τουρκία ζήτησε επίσης να καταργηθούν από τον Ιούνιο οι βίζες για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν αλλά και να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα δεσμεύτηκε ότι θα προχωρά στην επανεισδοχή στο έδαφός της όλων των μεταναστών και των προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, που ταξιδεύουν παράτυπα από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, υπό τον όρο η ΕΕ να δέχεται ισάριθμους αιτούντες άσυλο με αυτούς που η Τουρκία θα παίρνει πίσω.

Το μέτρο αυτό βάσει τουλάχιστον του σχεδίου συμφωνίας θα ωθήσει τους αιτούντες άσυλο να πάψουν να προσπαθούν να περάσουν παράτυπα από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.

Ωστόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όπως και πολλές ΜΚΟ, εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τη νομιμότητα αυτών που προτάθηκαν, ενώ πολλοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «υπέκυψαν στον εκβιασμό» της Άγκυρας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μολαταύτα υπερασπίστηκε σήμερα το σχέδιο αυτό, εκτιμώντας πως μπορεί να «γίνει αποδεκτό από τα δύο μέρη». «Η συνεργασία μας με την ΕΕ είναι σημαντική. Ο βασικός στόχος μας είναι να σταματήσουμε την παράτυπη μετανάστευση», επέμεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Άγκυρα, Tουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: