Τα πόδια δώδεκα προσφύγων έπλυνε ο Πάπας Φραγκίσκος στην τελετή του Νιπτήρος

Pope Francis. EPA/ALEX WONG/POOL
Δώδεκα πρόσφυγες οι οποίοι διαμένουν σε κέντρο υποδοχής των αιτούντων άσυλο κοντά στην Ρώμη, επελέγησαν για να συμμετάσχουν στη χθεσινή τελετή του Νιπτήρος της Μεγάλης Πέμπτης των καθολικών.

Πρόκειται, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, για «ένα συγκεκριμένος μήνυμα υπέρ της υποδοχής των προσφύγων, το οποίο ο Φραγκίσκος επιθυμεί να στείλει σε όλους τους καθολικούς πιστούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ποντίφικας γονάτισε και έπλυνε τα πόδια, όπως ορίζει η τελετουργία, σε άνδρες πρόσφυγες, αλλά και σε γυναίκες, ανατρέποντας την παγιωμένη συνήθεια που ακολουθούσε μέχρι τώρα ο εκάστοτε πάπας.

Πολλά από τα άτομα που βρίσκονται στο συγκεκριμένο κέντρο υποδοχής προσφύγων του Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση από την Αιώνια Πόλη, είναι μάλιστα μουσουλμάνοι.

Παράλληλα ο πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να αναφερθεί στην δραματική κατάσταση των προσφύγων και αύριο το βράδυ στο Κολοσσαίο, κατά την λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, αφιερωμένη στα πάθη του Ιησού, την καθολική «Οδό του Σταυρού».

Ο Αργεντινός πάπας κάλεσε πρόσφατα όσους έχουν την δικαιοδοσία και την εξουσία να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το προσφυγικό θέμα, να μην συμπεριφερθούν σαν τον Πόντιο Πιλάτο και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας κάθε ευθύνη.

Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρώμη, Ιταλία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal