Συμφωνία σε κοινό κείμενο μεταξύ των “28”: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Με την επίτευξη συμφωνίας σε ένα κοινό κείμενο μεταξύ των “28” ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι “28” έχουν συμφωνήσει στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Τώρα παραχωρούν συνέντευξη Τύπου οι κ. Τούσκ, Γιούνκερ και Νταβούτογλου.strong>

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, κατέληξαν λοιπόν σε κοινό κείμενο, όχι σε συμφωνία ακόμα.. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ε.Ε. δήλωσε ότι συμφωνήθηκε κοινό κείμενο και πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στις 17 Μαρτίου για να συζητήσουν.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της Συνόδου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο με τα μέτρα για το προσφυγικό.

Είπε ότι στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες περιγράφουν την κατάσταση και πώς θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα τέλος το προσφυγικό πρόβλημα στη βαλκανική χερσόνησο.

Δήλωσε ακόμη ότι το προσφυγικό έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα και τόνισε πώς θα πρέπει να βοηθηθεί η χώρα και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος πως η Τουρκία έχει λάβει ήδη μία σειρά μέτρων για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών. Η Τουρκία πίεσε, όπως είπε, να δοθούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Όπως είπε, ακόμη, οι Τούρκοι πρότειναν, όλοι οι μετανάστες που έρχονται παράνομα στα νησιά της Ελλάδας, να τους δέχονται πίσω και να υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δηλαδή, για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία, έναν θα δέχεται και η Ευρώπη.

Όπως είπε, αυτή η πρόταση, εάν υλοποιηθεί, είναι ικανή να διασπάσει το προσφυγικό πρόβλημα. Σημείωσε πως η Τουρκία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επανέλαβε πως η χώρα μας θα πρέπει να βοηθηθεί. Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα και η χώρα θα λάβει 300 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο έτος.

Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους, για να μην υπάρξουν παράνομες ροές, ενώ κάλεσε την Τουρκία να κάνει το καθήκον της για την επανεισδοχή των προσφύγων.

Στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο Ολάντ τόνισε πως η χώρα αυτή υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία. Σημείωσε πως οφείλει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και εκείνη να καταπολεμήσει το κύκλωμα των διακινητών.

Επανέλαβε πως θα ληφθούν άμεσα από την Άγκυρα τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και μεγαλύτερης βοήθειας.

(Front L-R) Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Dutch Prime Minister Mark Rutte, Cyprus' President Nicos Anastasiades and German Chancellor Angela Merkel chat as they and EU leaders gather for a group photo during an extraordinary summit of European Union leaders with Turkey in Brussels, Belgium, 07 March 2016. EPA, OLIVIER HOSLET
(Front L-R) Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Dutch Prime Minister Mark Rutte, Cyprus’ President Nicos Anastasiades and German Chancellor Angela Merkel chat as they and EU leaders gather for a group photo during an extraordinary summit of European Union leaders with Turkey in Brussels, Belgium, 07 March 2016. EPA, OLIVIER HOSLET

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Προς ναυάγιο η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας; Αντιδρούν οι “σκληροί” στους τουρκικούς όρους
Αγριεύει όπως όλα δείχνουν η σύγκρουση στους κόλπους των ηγετών της ΕΕ καθώς η ομάδα του Βίζενγκραντ με προεξάρχουσα την Αυστρία, διαφωνεί με την προώθηση σχεδίου σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες θα ζητούν άσυλο μέσω Τουρκίας και από εκεί θα μεταφέρονται στα κράτη – μέλη της ΕΕ σύμφωνα με την ποσόστωση που θα αποφασιστεί.

Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες, που μεταδίδει ο απεσταλμένος του MEGA στις Βρυξέλλες, Χρήστος Τσιγουρής, οι “σκληροί” της συνόδου φαίνεται πως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν σε απόφαση οδηγώντας τη Σύνοδο σε ναυάγιο. Άλλες πηγές αναφέρουν πως ήδη η Ουγγαρία έθεσε βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας επικαλούμενη και πρόβλημα με την επιπλέον χρηματοδότηση προς την Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Έλληνα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξει απόψε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στηλιτεύοντας τη στάση κρατών όπως η Αυστρία είπε σύμφωνα με πηγές:

“Είναι υποκριτική η στάση να δέχεστε Σύριους, Αφγανούς, και Ιρακινούς πρόσφυγες και από την άλλη να απορρίπτετε την επιστροφή. Αν θέλετε να μην υπάρξει απόφαση τότε να επανέλθουν τα σύνορα στην προηγούμενη κατάσταση αλλιώς θα ληφθεί απόφαση σήμερα. Αν δεν υιοθετήσουμε το plan A που είναι επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών και πάμε στο plan B που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο μεταναστών μη νομίσετε οτι θα το αποφύγετε γιατί θα βρουν άλλους δρόμους, και θα έρθουν σε σας”.

Η σύνοδος έχει προς το παρόν διακοπεί και πραγματοποιείται τετραμερής συνάντηση Ολλανδίας (προεδρία ΕΕ), Γερμανίας, Ελλάδας και Κύπρου ώστε να λυθούν ορισμένα θέματα.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά στήριξε την Κυπριακή και έβαλε “φρένο” στις απαιτήσεις της Τουρκίας για ξεπάγωμα κεφαλαιών στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα φαινόταν πως Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αποφασίσει να διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, αλλά και θα υποδέχεται Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων. Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Τούρκους αξιωματούχους, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας και διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αργότερα σήμερα.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται η πρόταση να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος από τα ελληνικά νησιά.

Η ΕΕ θα προσφέρει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως τα τέλη του 2018 για να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές να παράσχουν στέγη στους Σύρους, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί ως σήμερα. Ακόμη, θα χαλαρώσει τους όρους για τη χορήγηση αδειών εισόδου σε Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, πάντοτε σύμφωνα με το προσχέδιο.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι «η Τουρκία και η ΕΕ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους», και προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην «ανάληψη ενεργειών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων για να προετοιμάσουν το κοινό τους μέλλον». Επιπλέον, γίνεται η «κοινή δέσμευση να τερματιστεί η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: