Στρατό στα σύνορα στέλνει η Κροατία για έλεγχο προσφυγικών ροών




Η κροατική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα αλλαγές στη νομοθεσία ώστε να μπορεί να αναπτύσσει τον στρατό στα σύνορα της χώρας για να περιορίζει, αν χρειαστεί, τη ροή των μεταναστών που επιθυμούν να μεταβούν στη βόρεια Ευρώπη διά της “βαλκανικής οδού”.

Το κροατικό κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα εγκρίνει αυτές τις τροποποιήσεις. Η Κροατία έλαβε την απόφαση αυτή μια εβδομάδα αφού περιόρισε, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής, σε 580 πρόσωπα τον καθημερινό αριθμό των μεταναστών που διέρχονται από το έδαφός της.

Δύο νόμοι θα τροποποιηθούν για τον σκοπό αυτό — αυτός περί της προστασίας των συνόρων και αυτός περί της εθνικής άμυνας.

“Η μεταναστευτική κρίση την οποία αντιμετωπίζουν οι χώρες της βαλκανικής οδού και χώρες μέλη της ΕΕ (…) απαιτεί την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων για την προστασία των συνόρων”, που αποτελούν ταυτόχρονα τα εξωτερικά σύνορα του ευρωπαϊκού συνασπισμού, εξήγησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Ο στρατός θα μπορεί να επεμβαίνει για να βοηθάει την αστυνομία, αν ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Άμυνας κρίνουν απαραίτητη αυτή την επέμβαση “για λόγους ασφαλείας ή ανθρωπιστικούς”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βλάχο Ορεπιτς.
Η κυβέρνηση ζήτησε να ψηφιστούν επειγόντως οι τροποποιήσεις αυτές, δηλαδή μέσα στις προσεχείς ημέρες, λόγω της όξυνσης της κρίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ.Πρακτορείο, Ρόιτερς, Ζάγκρεμπ, Κροατία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: