Σε Διαβατά, Ειδομένη και Γευγελή η Βικτώρια Νούλαντ




Το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Ειδομένη και τη τη Γευγελή στην ΠΓΔΜ.

Την κ. Νούλαντ συνόδευε η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα πληθυσμού και μετανάστευσης Νάνσι Τζάκσον.

Η κ. Νούλαντ δεν έκανε δηλώσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε με τον προσωρινά υπεύθυνο του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκη Παπαθεμελή, τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Κουσαξίδη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη αλλά και για τις ανάγκες του Κέντρου στα Διαβατά.

Ρώτησε, ακόμη, ποιοι φορείς παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη στη λειτουργία του Κέντρου ενώ συνομίλησε με μικρά παιδιά αλλά και με μεγαλύτερους πρόσφυγες και μετανάστες που μιλούν την αγγλική γλώσσα.
Το πρωί το Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά επισκέφθηκαν επίσης αντιπροσωπείες του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ερυθρού Σταυρού.

Η κ. Νούλαντ, μετά την επίσκεψή της στον καταυλισμό της Ειδομένης, μετέβη στη Γευγελή της ΠΓΔΜ όπου επισκέφθηκε το κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Το κέντρο αυτό υποδοχής προσφύγων στην Γευγελή, τις τελευταίες ημέρες είναι σχεδόν άδειο καθώς εκεί βρίσκονται μόλις 11 μετανάστες, αφού η ΠΓΔΜ από την περασμένη Δευτέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων από την Ειδομένη.

Η κ. Νούλαντ συναντήθηκε στη Γευγελή με τον αρχηγό της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Γκοράντσε Σάβοφσκι, με τον οποίο εξέτασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πρόσφυγες στην περιοχή και τις ανθρωπιστικές πτυχές της προσφυγικής κρίσης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Μετά την ολοκλήρωση της σύντομης επίσκεψής της στη Γευγελή, κ. Νούλαντ αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: