Στο δείπνο των δανειστών η Ελλάδα το “κύριο πιάτο”: Θα συμφωνήσουν και θα επιστρέψουν;




Όλα παίζονται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας στο οποίο θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, στην περίπτωση που γεφυρωθούν οι διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές.

Τα παραπάνω διέρρευσαν ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες, που ανέφεραν ότι θα λάβει μέρος και ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ. Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις απορρίπτει. Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την επιστροφή της Αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Ο συνάδελφος Μανώλης Σπινθουράκης μετέδωσε στο βραδινό δελτίο του MEGA ότι δεν έχει προσκληθεί η ελληνική πλευρά στο δείπνο, αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Εχει προσκληθεί να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον συνάδελφο πρόκειται για μια προσπάθεια, μετά και τη προχθεσινή, άκαρπη συνεδρίαση του Euroworking Group, να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία σε κάθε περίπτωση πάει τουλάχιστον ένα μήνα πιο πίσω.

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι τα επόμενα 24ωρα πρόκειται να γίνουν έντονες διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει οπισθοχώρηση του ΔΝΤ από τις σκληρές του θέσεις στο δημοσιονομικό. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών στο πόσα και ποια μέτρα χρειάζεται να πάρει η Ελλάδα για να βγει το ελληνικό πρόγραμμα.

Εάν στο σημερινό δείπνο επιτευχθεί σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ταμείου, είναι πιθανό στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να υπάρξει απόφαση για επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. Εάν δεν γεφυρωθεί το χάσμα, ενδεχομένως το θέμα να παραπεμφθεί σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Τη Δευτέρα, άλλωστε, θα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το προσφυγικό.

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες πως η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του ελληνικού προγράμματος. «Θέλουμε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, βασισμένο σε μια δίκαιη αξιολόγηση και δουλεύουμε για να γίνει πραγματικότητα η εφαρμογή», πρόσθεσε.

«Τεχνικά κλιμάκια όλων των θεσμών συνεχίζουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», σημείωσε η Μπράιτχαρτ, τονίζοντας ότι «αυτές οι συζητήσεις είναι ένα σημαντικό βήμα για να προετοιμαστεί η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, που θα γίνει σύντομα».

Σχετικά με το EuroWorking Group της Δευτέρας, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε ότι υπήρξε μια ευκαιρία για να καταγράφει η πρόοδος και να ενημερωθούν το κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Προχθες το βράδυ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο Star και στο Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι “η έκτακτη σύνοδος κορυφής συμπίπτει με το Eurogroup. Μετά την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πότε θα γυρίσουν”.

Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη και η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει μέσα στον τρέχοντα μήνα στην καταθεση των κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως του ασφαλιστικού και του φορολογικού. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος οτι η αξιολόγηση θα εχει κλείσει πρίν απο το Πάσχα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας”.

Κι ενώ αναζητείται… φως στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε προχθες ότι αν δεν κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει νέα ευκαιρία και η χώρα θα μπει σε “εθνικές περιπέτειες”.

Πληροφορίες από: MEGA, Ημερησία, Star, CNN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: