Στην Κριμαία ο Πούτιν για τα δύο χρόνια από τη ρωσική προσάρτηση της χερσονήσου




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να μεταβεί σήμερα στην Κριμαία για τη δεύτερη επέτειο της προσάρτησης αυτής της ουκρανικής χερσονήσου, ενώ η κίνηση αυτή της Μόσχας εξακολουθεί να επιβαρύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Ρωσία.

Ο Πούτιν θα μεταβεί στο νησί Τούζλα, στα ανοικτά της χερσονήσου, για να επιθεωρήσει την κατασκευή μιας γέφυρας κόστους 2,9 δισεκ. ευρώ πάνω από τον πορθμό του Κερτς για να συνδεθεί η Κριμαία με τη νότια Ρωσία διά χερσαίας οδού.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος πρόκειται επίσης να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις αφιερωμένες στην οικονομική ανάπτυξη της χερσονήσου, η οποία υποφέρει από καλπάζοντα πληθωρισμό και εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ από την Ουκρανία, κυρίως για της προμήθειές της σε νερό και ηλεκτρικό.

Συναυλίες και δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις πρόκειται επίσης να πραγματοποιηθούν για να εορταστεί η δεύτερη επέτειος της υπογραφής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της συνθήκης ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Η προσάρτηση αυτή, η οποία θεωρείται «παράνομη» από το Κίεβο και τους Δυτικούς, δικαιολογείται σύμφωνα με το Κρεμλίνο από το αποτέλεσμα ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος στο οποίο 97% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσής τους με τη Ρωσία, αλλά υπό το βλέμμα των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων που είχαν πάρει τον έλεγχο της χερσονήσου.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είχαν τότε αποφασίσει κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, τις οποίες οι Βρυξέλλες ανανέωσαν στις αρχές Μαρτίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η Ουάσινγκτον κάλεσε από την πλευρά της άλλη μια φορά προχθές Τετάρτη τη Μόσχα να «βάλει τέλος στην κατοχή (της χερσονήσου) και να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada που δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, σχεδόν το 83% των Ρώσων υποστηρίζει την προσάρτηση από τη Μόσχα της Κριμαίας, η οποία είχε προσφερθεί στην Ουκρανία το 1954 από τον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ.

Οι αρχές της Κριμαίας δημιούργησαν «ένα κλίμα φόβου και καταπίεσης στην Κριμαία», εκτιμά από την πλευρά της η διεθνής μκο Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανησυχούν κυρίως για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται από τις αρχές στην κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας, που αντιτίθεται στη ρωσική προσάρτηση, καθώς και για την πίεση που ασκούν στους δημοσιογράφους και τους μαχητικούς Ουκρανούς που βρίσκονται εκεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: