Συνάντηση Φωτίου-Γάλλου πρέσβη για αγνοούμενους




Για το θέμα των αγνοουμένων ενημέρωσε τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο, René Troccaz, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου σε συνάντησή τους την Τρίτη.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητας του Επιτρόπου Προεδρίας και πιο συγκεκριμένα, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Γάλλο Πρέσβη για το τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση το χειρίζεται πρωτίστως ως ένα σοβαρό ανθρωπιστικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Ο Επίτροπος, «έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσής του καθώς και στις ευθύνες και υποχρεώσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ότι χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και συνεργασία της Τουρκίας το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, προς όφελος των οικογενειών τους».

Σημείωσε, ως παράδειγμα, το ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της Απόφασης του ΕΔΑΔ, στην κατάθεση όλων των στοιχείων από τις ταφές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών, καθώς και στην κατάθεση των στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Φωτίου και στις ευθύνες και υποχρεώσεις της Τουρκίας που αφορούν στις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής.

Συνεχίζοντας ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι οι πιο πάνω ενέργειες από την Τουρκία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων της Κύπρου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Επίτροπος Προεδρίας, ζήτησε τη συμβολή και βοήθεια της Γαλλίας, καθώς και την υποστήριξή της στις επικείμενη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων στο Στρασβούργο, όπου θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ για το πρόβλημα των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: