Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος-Αίγυπτος




Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης στην Αίγυπτο.

Πρόκειται, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο.

Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα της επίσκεψης, ο κ. Φωκαΐδης είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Στρατηγό Sedki Sobhi, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

«Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας στην περιοχή, ειδικότερα της τρομοκρατικής απειλής καθώς και της μεταναστευτικής κρίσης», αναφέρεται.

Συζητήθηκαν επίσης, προστίθεται, «θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας ενόψει των νέων ενεργειακών προοπτικών που έχουν δημιουργηθεί αλλά και σε σχέση με την συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα».

Σε σχέση με τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα Έρευνας και Διάσωσης, αντιπροσωπεία του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας θα μεταβεί τις επόμενες βδομάδες στην Αίγυπτο για προώθηση συμφωνίας.

Ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στο τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Οι μακροχρόνιοι δεσμοί των δύο χωρών, όπως είπε, «έχουν σημαντικά ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα στο δρόμο που χάραξαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών κύριοι Άναστασίαδης και Σίσι, αλλά και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου».

Η Αίγυπτος πρόσθεσε «αποτελεί μια χώρα με βαρύνουσα σημασία για την ασφάλεια της περιοχής και με ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο». Γι’ αυτό και θεωρούμε, είπε, «πως η προσπάθεια που καταβάλει η Αιγυπτιακή κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού, καθώς και για την προαγωγή γενικότερα συνθηκών σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθεί».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ότι η Κύπρος εργάζεται συστηματικά εντός ΕΕ ως μια χώρα που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας.

Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε συναφώς και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για την προαγωγή του διαλόγου και της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής.

Σημειώνεται παράλληλα ότι πρόσφατα επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Κύπρο οι Υπουργοί Άμυνας του Λιβάνου και του Ισραήλ, και υπογράφηκαν συμφωνίες αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον ομόλογο του και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αργότερα ο κ. Φωκαΐδης θα συναντηθεί με την Κυπριακή Παροικιακή Κοινότητα Καΐρου. Αύριο, Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο καθώς και με τη Κυπριακή Παροικιακή Κοινότητα Αλεξάνδρειας.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: