Συμφωνία πλήρους εξάρτησης από Τουρκία: Το κατοχικό καθεστώς υπέκυψε στις αξιώσεις της




Του Κώστα Βενιζέλου

Η υπογραφή, προχθές στην Άγκυρα, μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για τη διαχείριση του νερού συνιστά πλήρη υποταγή του κατοχικού καθεστώτος, όπως αρχικά είχε προδιαγραφεί από την τουρκική Κυβέρνηση.

Οι μικροαλλαγές που επήλθαν την υστάτη είναι περισσότερο για «την τιμή των όπλων» και να καθησυχάσουν τους αντιδρώντες στα κατεχόμενα. Άλλωστε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός κατά τις δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής. Το κείμενο φέρει τον τίτλο «Διακρατική συμφωνία σχετική με την προμήθεια και διαχείριση των υδάτινων πόρων μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”» και ουσιαστικά αποτελεί τη βάση για την προώθηση των τουρκικών σχεδιασμών:

  1. Πλήρης εξάρτηση και βήμα ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία.
  2. Απόλυτος έλεγχος των κατεχομένων από την Τουρκία.
  3. Ανάπτυξη της γεωργίας, του τουρισμού και ενίσχυση της οικονομίας του κατεχόμενου τμήματος.
  4. Αναβάθμιση της αξίας των ε/κ περιουσιών και περιπλοκή των συζητήσεων στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.
  5. Περιπλοκές και στο εδαφικό.
  6. Η γη απ’ όπου περνά ο αγωγός βρίσκεται στην κυριότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας (αυτό προκύπτει από την πρώτη συμφωνία, που έχει επικυρωθεί και από την ψευδοβουλή).

Για τη διαχείριση θα προχωρήσουν στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο μπορεί να συμμετέχει η εταιρεία που έχουν δημιουργήσει οι λεγόμενοι δήμοι. Είναι, όμως, σαφές, ότι ενόψει του γεγονότος ότι καμία ξένη εταιρεία δεν πρόκειται να συμμετέχει στο διαγωνισμό, λόγω του παράνομου της κατοχής, τη διαχείριση θα εξασφαλίσει τουρκική εταιρεία. Φέρεται, μάλιστα, να είναι εταιρεία που ευνοεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΑΙ Ο ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΑΚΕΛ: Την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ότι η υπογραφή της συμφωνίας για το νερό «δεν μας δεσμεύει» κλήθηκε να σχολιάσει και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα της Κίπρις Ποστασί ανέφερε ότι ενώ υπογραφόταν η συμφωνία αυτή στην Άγκυρα, η δήλωση εκ μέρους του ΑΚΕΛ ότι «η υπογραφή για το νερό είναι θέμα της ομόσπονδης Κύπρου και ότι σε περίπτωση που η τ/κ πλευρά επιμείνει όπως η συγκεκριμένη συμφωνία ισχύει και μετά τη λύση, μπορεί να κολλήσει τις διαπραγματεύσεις» ήταν «άνευ νοήματος», όπως είπε.

«Το τι είναι δεσμευτικό ή όχι δεν είναι κάτι που ξεκαθαρίζεται από ανακοινώσεις κομμάτων. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιες διεθνείς συμφωνίας θα δεσμεύουν ή όχι το κράτος της Ενωμένης Κύπρου».

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για επαφές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, «ο αξιότιμος υπουργός μας, αποδεχόμενος την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Νίκου Κοτζιά, θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα στις 4 Μαρτίου 2016 επίσκεψη εργασίας.

Ο αξιότιμος υπουργός μας, επ’ ευκαιρία της εν λόγω επίσκεψης, θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά και, επίσης, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, κυρίως για τις προετοιμασίες της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα διοργανωθεί στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου 2016».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: