Σε «Βενετία του 18ου αιώνα» μεταμφιέζεται η Κέρκυρα τις Απόκριες




Κόμισσες, κόντες, κυρίες των τιμών, αυλικοί, τυμπανιστές και όλο το βενετσιάνικο μπαρόκ, πρόκειται να αναβιώσει τις ημέρες της Αποκριάς στην Κέρκυρα, μεταμφιέζοντας τη σε μία μικρή κοσμική Βενετία του 18ου αιώνα. Τα καρναβαλικά έθιμα, οι Κερκυραίοι τα υιοθέτησαν από τους Βενετσιάνους, μετά την άφιξη και παραμονή τους για πολλά χρόνια στο νησί. Με την πάροδο των χρόνων το κερκυραϊκό καρναβάλι ντύθηκε και με ρούχα της κερκυραϊκής ιστορίας και κουλτούρας: από τον Μπαρμπαρόσα και τον Ταρτούφο, στον Δον Μπαζίλιο, τον Κάτωνα, αλλά και τους σύγχρονους πολιτικούς του τόπου.

Την αυλαία του φετινού Κορφιάτικου Καρναβαλιού άνοιξε η «Οικογένεια Σουρωμένου» από την ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού που πραγματοποίησε «περατζάδα» στο ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ στο κερκυραϊκό καρναβάλι έχουν προστεθεί επιπλέον και άλλα έθιμα, όπως τα τσικνίσματα της Τσικνοπέμπτης, την παρέλαση και τον χορό των μαζορέτων, το «κυνήγι του «θησαυρού» με την Κερκυραϊκή Μασκαράτα, που συμμετέχουν όλοι οι Κερκυραίοι, πάντα σε ύφος βενετσιάνικο και μπαρόκ.

«Κάποτε την Τσικνοπέμπτη το βράδυ μαζευόντανε, καμιά εκατοσταριά άτομα. Ντυνόντανε ”μάσκαρες”, πιανόντανε αλα μπρατσάντε και σαρτένανε στους δρόμους και στα καντούνια. Πειράζανε τους γνωστούς , υποκλεινόντανε στους μαγαζάτορες και βαρούσανε δυνατά τσού μπατιδούρους . Φωνάζανε ού ου Σιόρα Μασκαρά και γενικά κάνανε πολύ θόρυβο. Ήταν ντυμένοι με μαύρα σατέν , με ντόμινα , κυρίες του παλιού καιρού, υπηρέτριες , κοντέσες και κουρελομάσκαρες . Φορούσανε μαύρες μάσκες και δεν τις βγάζανε εύκολα. Ανεβαίνανε και στα σπίτια, αλλά η κυρία ήτανε πάντα ειδοποιημένη για τη βίζιτα γι αυτό άνοιγε με χαρά. ” Μπα καλώς τες ! Μπα καλώς τες !!! Τι να σας τρατάρουμε;  Δεν δεχόντανε ποτέ το κέρασμα για να μη βγάλουνε τη μάσκα. Κάνα δυο λιχούδες το παίρνανε με το γάντι και το τρώγανε στο δρόμο με πολλά χαχανίσματα? Στα σπίτια  που είχανε πένθος δε πατούσανε και δεν πειράζανε τους γέρους μη τσου ρίξουνε» αναφέρουν χαρακτηριστικά, ηλικιωμένοι Κερκυραίοι που αναπολούν τα δικά τους καρναβάλια, στην παιδική τους ηλικία.

Οι καρναβαλιστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα θα διαρκέσουν όλη την ερχόμενη εβδομάδα, με ‘μπρίο, πολυχρωμία και βενετσιάνικα έθιμα, με χορούς βενετσιάνικους στους δρόμους και στα καντούνια της πόλης, μέχρι την τελευταία Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα όπου μετά τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα αναβιώσει και το κάψιμο του κ. Σιορ Καρνάβαλου Εκεί ο Καρνάβαλος ενώπιον συμβολαιογράφου και μαρτύρων θα υπαγορεύσει τη δημόσια διαθήκη του και μετά οι Κερκυραίοι θα τον κάψουν.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: