Βρίσκομαι εδώ για να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ελλάδας για τους πρόσφυγες, λέει η Τζολί




«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης», δηλώνει η πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα εκ μέρους του ΟΗΕ. Αυτή τη στιγμή συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η διάσημη ηθοποιός, ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας.

Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι. Η κ. Τζολί βρέθηκε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, όπου συνομίλησε με πρόσφυγες και άκουσε τις ιστορίες τους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ειδική απεσταλμένη θα επαναλάβει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση. Επίσης, όπως σημειώνεται, η κ. Τζολί «θα εκφράσει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια».

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το αν θα μεταβεί στην Ειδομένη.

Η ειδική απεσταλμένη πρόκειται επίσης να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο στη Γενεύη με θέμα τις νόμιμες οδούς που μπορούν να έχουν οι Σύροι πρόσφυγες, όπως η επανεγκατάσταση, τα προγράμματα υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση, οι υποτροφίες για σπουδές και τα προγράμματα εργασιακής κινητικότητας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τον Πειραιά επισκέφθηκε η δημοφιλής ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Η κ. Τζολί έφτασε σήμερα στην πύλη Ε1 και σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί και άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα.

Η διάσημη ηθοποιός είχε αναχωρήσει οδικώς, από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου έφτασε στις 10:15 με ιδιωτική πτήση, η οποία προσγειώθηκε στον χώρο των VIP και φιλοξενήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα στο κτίριο της Γενικής Αεροπορίας.

Εν τω μεταξύ χθες αργά το βράδυ ματαιώθηκε τελικά η επίσκεψη της γνωστής ηθοποιού και πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λέσβο.

Η κ. Τζολί είχε προγραμματισθεί να φτάσει στη Λέσβο από τον Λίβανο όπου βρισκόταν, αρχικά χθες στις 9 το βράδυ. Μάλιστα είχε υποβληθεί σχετικό σχέδιο πτήσης, το οποίο ακυρώθηκε στις 6 το απόγευμα. Η πτήση επανασχεδιάστηκε, με ώρα άφιξης στη Μυτιλήνη στις 9 σήμερα το πρωί.

Τελικά, περί τις 7.30 σήμερα το πρωί, πηγές της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκαναν γνωστό ότι η επίσκεψη σε ότι αφορά το σκέλος της στη Μυτιλήνη ματαιώνεται. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από πηγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς στελέχη του θα συνόδευαν την κ. Τζολί, κατά την επίσκεψη της στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στο νησί.

Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
Η πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται χώρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

«Οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Ολες οι κυβερνήσεις τον κόσμο να αναλάβουν τις ευθύνες τους αναφορικά με το θέμα των προσφύγων και να δουν πόσους πρόσφυγες μπορούν να βοηθήσουν και πώς, ζήτησε η Αντζελίνα Τζολί, ως ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία βρέθηκε χθες στην κοιλάδα του Μπεκά του Λιβάνου.

Νωρίς χθες το μεσημέρι, επισκέφτηκε Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στην κοιλάδα του Μπεκάα και έδωσε συνέντευξη τύπου μέσα στη λάσπη, στο στρατόπεδο Σααντναέλ, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας, κοντά στην πόλη Ζαχρέν.

Για τις ανάγκες της συνέντευξης τύπου είχε στηθεί ένα αυτοσχέδιο τραπεζάκι, ενώ η δυνατή βροχή την ανάγκασε πολλές φορές να φορέσει την κουκούλα από το μαύρο της μπουφάν. Ντυμένη απλά, χωρίς μακιγιάζ και χωρίς να θυμίζει σε τίποτα χολιγουντιανή σταρ, η Αντζελίνα Τζολί ήταν επικριτική προς τη διεθνή κοινότητα, την οποία και κάλεσε να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της παγκόσμιας κρίσης των προσφύγων και να κάνει περισσότερα, ώστε να τερματιστεί ο πενταετής πόλεμος στη Συρία, καθώς και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολύ μεγάλη πίεση που υφίσταται αυτή την ώρα η Ευρώπη από το κύμα των προσφύγων, οφείλεται στην πίεση που δέχεται από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, όπως συμβαίνει τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε η Α. Τζολί και ζήτησε να τηρηθούν οι νόμοι και οι διεθνείς συμφωνίες για να εκτονωθεί αυτή η πίεση. Κάλεσε επίσης όλες τις χώρες που δέχονται προσφυγικές ροές να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

US actress and special envoy of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), Angelina Jolie (L) speaks to media during her visit at al-Fayda Syrian refugee camps near Zahleh, the Bekaa Valley, eastern Lebanon, 15 March 2016. Jolie visited the refugee camp where thousands of Syrians live during heavy rain and wind. EPA, LUCIE PARSAGHIAN
US actress and special envoy of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), Angelina Jolie (L) speaks to media during her visit at al-Fayda Syrian refugee camps near Zahleh, the Bekaa Valley, eastern Lebanon, 15 March 2016. Jolie visited the refugee camp where thousands of Syrians live during heavy rain and wind. EPA, LUCIE PARSAGHIAN

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σήμερα Τετάρτη στις 09:00 το πρωί αναμένεται η άφιξη της ηθοποιού Αντζελίνας Τζολί στη Λέσβο. Η Αντζελίνα Τζολί με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στη Μόρια αλλά και τον Καρά Τεπέ.

Η γνωστή ηθοποιός  το απόγευμα θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη , όπου σύμφωνα με πληροφορίες , θα επισκεφθεί το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, θα επισκεφθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ LesvosPost.com :
Στη Λέσβο προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πρόσφυγες, αναμένεται η διάσημη σταρ του Χόλιγουντ Αντζελίνα Τζολί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικώς είχε ζητηθεί άδεια για προσγείωση λίαρ τζετ από το Λίβανο στο αεροδρόμιο του νησιού για τις 8 χθες το βράδυ προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του LesvosPost.com την τελευταία στιγμή άλλαξε το σχέδιο πτήσης με το ιδιωτικό λιαρ τζετ και η Αντζελίνα Τζολί αναμένεται να αφιχθεί στην Λέσβο σήμερα στις 09:00 το πρωί. Η πτήση προς την Λέσβο άλλαξε την τελευταία στιγμή λόγω καθυστέρησης στην περιοδεία της διάσημης ηθοποιού στον Λίβανο.

Η Αντζελίνα Τζολί αναμένεται να παραμείνει στην Λέσβο μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ αναμένεται να επισκεφτεί, τη Σκάλα Συκαμιάς και το Κέντρο Προσωρινής Κράτησης στη Μόρια.

Χθες η διάσημη ηθοποιός βρέθηκε στον Λίβανο, από όπου δόθηκαν και φωτογραφίες της στη δημοσιότητα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: