Σε κατάσταση σοκ η Τουρκία: Ο Ερντογάν ετοιμάζει νέες επιθέσεις εναντίον των Κούρδων




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες το βράδυ μετά τη νέα βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αγκυρας ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας.

«Το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζουν άμεσα νέες επιθέσεις εναντίον των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς πιστεύουν ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση βρίσκονται οι αντάρτες του PKK. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, αλλά υπάρχουν και οι δύσπιστοι που προβληματίζονται κάθε φορά που  γίνονται παρόμοιες επιθέσεις, οι οποίες συμβαίνουν όταν η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση…

«Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν τη μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

Το βράδυ της Κυριακής Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπεύθυνη για την βομβιστική επίθεση φαίνεται να είναι το κουρδικό PKK ή μία οργάνωση συνεργαζόμενη με αυτό. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής πάντως καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση

Σημειώνουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα απηύθυνε μήνυμα προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή επισκέπτονται την Τουρκία, προειδοποιώντας για “πιθανή τρομοκρατική επίθεση” στην Αγκυρα με στόχο “κτίρια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα κτίρια” στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου και κοντά στον τόπο της χθεσινής επίθεσης.

Ήταν η τρίτη πολύνεκρη επίθεση στην Τουρκία μέσα στο 2016:

Στα μέσα Φεβρουαρίου 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση με στόχο στρατιωτικό κομβόι, πολύ κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα. Την ευθύνη είχε αναλάβει η αυτονομιστική οργάνωση “Γεράκια του Κουρδιστάν” (ΤΑΚ), κάνοντας λόγο για αντίποινα στην πολιτική του προέδρου Ερντογάν και προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις.

Τον περασμένο Ιανουάριο είχε γίνει μία ακόμη επίθεση αυτοκτονίας με θύματα δώδεκα Γερμανούς τουρίστες κοντά στο Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα πιο φημισμένα και πολυσύχναστα αξιοθέατα της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εισαγγελία, την επίθεση αυτή είχε σχεδιάσει το Ισλαμικό Κράτος.

Firefighters try to help people after an explosion in Ankara, Turkey 13 March 2016. EPA, STR
Firefighters try to help people after an explosion in Ankara, Turkey 13 March 2016. EPA, STR

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΡΕΝΤΣΙ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε «προς τον τουρκικό λαό μήνυμα βαθιάς αλληλεγγύης, έπειτα από την άθλια επίθεση που έπληξε το κέντρο της Αγκυρας απόψε προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων».

«Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας για να συνεχίσει μαζί της τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας που κτυπά παντού και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργητικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.

Από τη Ρώμη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για την επίθεση. Συλλυπητήρια απηύθυνε επίσης και στον πρόεδρο της Ακτής του Ελεφαντοστού για τη σημερινή επίθεση στο θέρετρο Γκραν Μπασάμ.

«Οι τρομοκράτες πρέπει να καταλάβουν ότι όσο αιματηρό και να είναι το μίσος τους, δεν θα καταφέρουν να μας κάμψουν και να μας αποσταθεροποιήσουν. Η απάντηση και η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας θα είναι αυστηρές, ομόφωνες και αποφασιστικές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ματέο Ρέντσι.

Δικαστήριο διέταξε απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter

Δικαστήριο της Αγκυρας διέταξε απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV.

Πολλοί χρήστες ανέφεραν δυσκολία πρόσβασης στις ιστοσελίδες.

Οι τουρκικές αρχές απέκλεισαν πέρυσι την πρόσβαση στο Twitter έπειτα από την ανάρτηση φωτογραφιών τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος εκρατείτο υπό την απειλή όπλου από μέλη ακροαριστερής οργάνωσης.

http://mignatiou.com/2016/03/tromokratiki-energia-ischiri-ekrixi-sigklonise-tin-agkira-nekri-ke-travmaties/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: