Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για το επίμαχο φυλλάδιο της Ειδομένης-Τρία τα πιθανά σενάρια

Το επίμαχο φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες στην Ειδομένη, από αγνώστους. Φωτογραφία Mega.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των ελληνικών Αρχών για τον εντοπισμό των συντακτών του φυλλαδίου που οδήγησε χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν τον παραπόταμο του Αξιού, να φτάσουν στο σκοπιανό έδαφος και τελικά να συλληφθούν από την αστυνομία της FYROM.

Το φυλλάδιο διακινήθηκε από αγνώστους που παρότρυνε τους πρόσφυγες να μην φύγουν μεμονωμένα αλλά κατά χιλιάδες έτσι ώστε ο στρατός και η αστυνομία των Σκοπίων να μην μπορούν να τους σταματήσουν. Περιείχε ένα χάρτη με λεπτομέρειες σχετικά με την περιοχή, το σημείο και την ώρα συνάντησης ακόμα και έναν ξηροπόταμο πιο δυτικά από το προτεινόμενο πέρασμα, αναφέρει το Mega.

Το κείμενο κατέληγε με την εξής επισήμανση: “Σας παρακαλούμε να κοινοποιήσετε το παρόν στους φίλους και γνωστούς σας. Να κρύψετε τη μπροσούρα. Δεν πρέπει να τη δουν η αστυνομία και οι δημοσιογράφοι. Καλή τύχη”.

Κάτω από το αραβικό κείμενο υπήρχε η υπογραφή “Κομάντο Νόρμπερτ Μπλουμ”, που παραπέμπει σε πρώην υπουργό της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή. Ωστόσο ο ίδιος το διαψεύδει, ενώ και η εφημερίδα Bild εκφράζει αμφιβολίες για τη γνησιότητα της υπογραφής.

Η ΕΛΑΣ πάντως εξετάζει τρία σενάρια. Το πρώτο έχει να κάνει με δουλέμπορους που έστειλαν μέσω συνδέσμων τους το φυλλάδιο ώστε να μην κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος και να μην χάσουν εκατομμύρια δολάρια από τη διακίνηση στο Αιγαίο.

Το δεύτερο περιλαμβάνει τη δράση ΜΚΟ που ακολουθούν τη δική τους πολιτική και το τρίτο έχει να κάνει με αντιεξουσιαστές κυρίως από το εξωτερικό που επιχείρησαν με αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού TIME, Σάιμον Σούστερμ που αποκάλυψε την ύπαρξη του φυλλαδίου μίλησε αποκλειστικά στο MEGA και τόνισε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ίδιοι οι πρόσφυγες να τύπωσαν το κείμενο αυτο.

“Το φυλλάδιο που είδα δεν είχε υπογραφή. Ήταν ένα κείμενο στα αραβικά. ‘Εχω εδώ τη μετάφραση στα Αγγλικά. Είχε έναν χάρτη, τόνιζε την απελπιστική κατάσταση των προσφύγων και πρότεινε τη “λύση”, η οποία ήταν να διασχίσουν τα σύνορα.

Δεν έχω ακριβή αριθμό αλλά σχεδόν όλοι μέχρι αυτή τη στιγμή ή όλοι έχουν σταλεί πίσω στην Ελλάδα. Η Αστυνομία των Σκοπίων τους κράτησε έξω στο κρύο τους έβαλε να κάτσουν στο έδαφος σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων τους μετέφερε με λεωφορεία στα σύνορα και τους ανάγκασε να περπατήσουν έως την Ειδομένη”, είπε χαρακτηριστικά.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required