Σε επαγρύπνηση καλεί ο Ολάντ: Ισλαμιστές σχεδίαζαν επίθεση στο κέντρο του Παρισιού




Oι γαλλικές αρχές συνέλαβαν χθες στην περιοχή του Παρισιού τέσσερις φερόμενους ισλαμιστές, ο ένας τουλάχιστον εκ των οποίων θεωρείται ύποπτος ότι προετοίμαζε «βίαιες ενέργειες» στην χώρα, εξέλιξη που οδήγησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να επιδείξουν «τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ επιχείρησε εντούτοις να υποβαθμίσει την απειλή μιας «επικείμενης» επίθεσης στη Γαλλία, μία ημέρα μετά την επιχείρηση των αντιτρομοκρατικών μονάδων στις Βρυξέλλες σε σχέση με τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι της 13ης Νοεμβρίου.

Οι ύποπτοι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, που έχουν φάκελο στις αρχές για ριζοσπαστικοποίηση, συνελήφθησαν νωρίς χθες σε δύο διαμερίσματα του Παρισιού και στην περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας και δικαστικές πηγές.

Και οι τέσσερις ανακρίνονται στην έδρα των Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI) της Γαλλίας στο Λεβαλουά Περέ, κοντά στο Παρίσι. Η προφυλάκισή τους ενδέχεται να παραταθεί έως 96 ώρες.

Τα πρόσωπα αυτά συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας έρευνας που ξεκίνησε η εισαγγελία το Παρισιού την 17η Φεβρουαρίου και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η DGSI, σύμφωνα με τη δικαστική πηγή.

«Διαθέτουμε, σχετικά με το πρόσωπο που έχει φυλακιστεί, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να διαπράξει βίαιες ενέργειες στη Γαλλία» εξήγησε ο Μπερνάρ Καζνέβ αργά το απόγευμα στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «αυτό το πρόσωπο ενδέχεται να έχει διασυνδέσεις με πρόσωπα στη Συρία που ανήκουν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με μία πηγή με γνώση της υπόθεσης, αυτός ο άνδρας είναι γνωστός στις αρχές κι είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2014 σε φυλάκιση 5 ετών, το ένα με αναστολή, καθώς ήθελε να φύγει με άλλα δύο πρόσωπα και να συμμετάσχει στον τζιχάντ στη Συρία. Ο άνδρας αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2015, είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Η σύντροφός του και άλλοι δύο άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης χθες.

Απαντώντας στις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά μέσα ενημέρωσης, ο Μπερνάρ Καζνέβ απηύθυνε έκκληση να επιδεικνύεται «η μέγιστη προσοχή σε σχέση με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και κάνουν λόγο για μια επικείμενη βίαιη ενέργεια» επισημαίνοντας ότι βρίσκονται «σε εξέλιξη έρευνες για την επιβεβαίωση» των πληροφοριών αυτών.

Σύμφωνα με τη δικαστική πηγή, κανένα όπλο δεν βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών όμως οι αστυνομικοί εντόπισαν «ένα φυσίγγιο Καλάσνικοφ που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, εξοπλισμό υπολογιστή και συσκευές ψηφιακής αποθήκευσης» που «κατασχέθηκαν και πρέπει να αναλυθούν».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε σε αυτό το στάδιο για ένα σχέδιο επικείμενης επίθεσης» επέμεινε μία από τις πηγές της αστυνομίας. Δεν υπάρχουν «υλικά στοιχεία» προς αυτήν την κατεύθυνση, διευκρίνισε μια άλλη πηγή.

Ερωτηθείς σχετικά, μετά την ανακοίνωση των αρχών για τις συλλήψεις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε από την πλευρά του τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση».

«Το επίπεδο της απειλής παραμένει πολύ υψηλό. Το είδαμε αυτό περισσότερο τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες. Μπορούμε να το δούμε με αυτές τις συλλήψεις. Πρέπει να επιδεικνύουμε τη μεγαλύτερη επαγρύπνηση» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους.

«Γνωρίζουμε ότι μας έχουν στοχοθετήσει. Στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ακτή Ελεφαντοστού και η Γαλλία ήταν επίσης στόχος» υπογράμμισε ο Ολάντ, αναφερόμενος την επίθεση την Κυριακή στο Γκραν Μπασάμ όπου σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι μεταξύ αυτών 4 Γάλλοι.

Χθες, το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 μετέδωσε ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα της γαλλικής αστυνομίας συνέλαβε τέσσερις εξτρεμιστές ισλαμιστές που θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν να διαπράξουν άμεσα μια επίθεση στο κέντρο του Παρισιού.

Τρεις άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Παρίσι και στο Σεν-Σαιν-Ντενί, βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν συγκεντρώσει στοιχεία και καταρτίσει φακέλους για τα πρόσωπα αυτά και συγκεκριμένα τις διασυνδέσεις τους με δίκτυα ισλαμιστών, προστέθηκε στον ιστότοπο του TF1.

http://mignatiou.com/2016/03/gallia-sillipsis-tessaron-ipopton-schediazan-tromokratikes-energies-lene-i-arches/

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παρίσι, France

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: