Ο Ερντογάν προειδοποιεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για την αποφυλάκιση δημοσιογράφων




Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που οδήγησε στην απελευθέρωση δύο κρατούμενων δημοσιογράφων, ήταν ένα βήμα εναντίον της Τουρκίας και προειδοποίησε το δικαστήριο πως η επανάληψη τέτοιων ενεργειών μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξής του.

“Ο θεσμός αυτός, με την ανάμιξη του προέδρου του και μερικών μελών, δεν απέφυγε να πάρει μια απόφαση που είναι εναντίον της χώρας και του λαού της, σ’ ένα θέμα που αποτελεί ένα συγκεκριμένο παράδειγμα μιας από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχουν γίνει πρόσφατα εναντίον της Τουρκίας”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση στη νοτιοδυτική πόλη Μπούρντουρ (Πολυδώριον).

“Ελπίζω ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα αποπειραθεί και πάλι τέτοιες ενέργειες, οι οποίες θα θέσουν υπό συζήτηση την ύπαρξή του και τη νομιμότητά του”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

— Ανησυχητικές χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις στην Τουρκία, μετά και το αίτημα που κατατέθηκε προχθές από τον Τούρκο πρωθυπουργό στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των δύο Συμπροέδρων και τριών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

«Η κίνηση αυτή γίνεται μόλις λίγες μέρες μετά την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει υπό κρατικό έλεγχο την αντιπολιτευόμενη και πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα Ζαμάν και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan (Τζιχάν)», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα τεκταινόμενα και επισημαίνει ότι «οι πολιτικές διώξεις κατά των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων, που κορυφώνονται με την απόπειρα ποινικοποίησης της τρίτης κοινοβουλευτικής δύναμης της χώρας, καθώς και η καταστολή της ελευθερίας του τύπου, εκτροχιάζουν τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει επίσης ότι αυτά σε συνδυασμό με τη βίαιη καταστολή στα νοτιοανατολικά, πλήττουν θανάσιμα προσπάθειες- που στηρίζει απόλυτα ο ΣΥΡΙΖΑ- για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και για την ειρηνική διεκδίκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς Κωνσταντινούπολη, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: