Προβληματισμός στην Ευρώπη μετά την Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας – Ενόχληση για Μέρκελ




Κλίμα προβληματισμού κυριαρχεί στις Βρυξέλλες την επομένη της συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας που έληξε δίχως οριστική διευθέτηση του προσφυγικού και σε παραπομπή των τελικών αποφάσεων σε νέα σύνοδο σε δέκα μέρες.

Μπορεί να επετεύχθη συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία σε διάφορα ζητήματα, όμως αυτό που εκτιμούν κύκλοι των Βρυξελλών είναι πως “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες” και κανείς δεν ξέρει εάν μέχρι τις 18 Μαρτίου η Τουρκία θα προβάλλει νέες απαιτήσεις, αναφέρει το Mega.

Παράλληλα υπάρχει και ενόχληση σε κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ για τον ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας και ειδικά της καγκελαρίου Μέρκελ που την ερχόμενη Κυριακή έχει τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα της και ήθελε να υπάρξει χθες απόφαση.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης, οι “κακές γλώσσες” λένε ότι τις τουρκικές προτάσεις τις συνέταξε η ίδια η καγκελάριος.

Τις επόμενες μέρες, πάντως, θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις για να οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση που εφόσον πάρει τη μορφή που αναφέρουν οι πληροφορίες τότε θα είναι αναμφίβολα θετική για την Ελλάδα αφού θα προβλέπει αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας από τους πρόσφυγες, με διάφορους τρόπους.

Θεωρείται πάντως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη την Τουρκία, επισημάνθηκαν στη χθεσινή σύνοδο τα προβλήματα ελευθερίας και δημοκρατίας που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: