Προσφυγικό και ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ξεχωριστά θέματα, δηλώνει η Κάτι Πίρι




Προσφυγικό και ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι δύο ξεχωριστά θέματα, και έτσι πρέπει να αντικρίζονται, δήλωσε η Εισηγήτρια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κάτι Πίρι, τονίζοντας πως μια λύση στο Κυπριακό θα είχε θετική επίδραση όχι μόνο στο νησί, αλλά και σε όλη την περιοχή και την Ευρώπη.

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, σημείωσε την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και ότι η μια έχει ανάγκη την άλλη, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος δύο κεφαλαίων ώστε να συζητηθούν βασικά δικαιώματα στην Τουρκία, επέκρινε τη σιωπή της ΕΕ στο κλείσιμο τουρκικών εφημερίδων από την κυβέρνηση του ΑΚΡ και τη φυλάκιση δημοσιογράφων και αναφέρθηκε στη ζοφερή εικόνα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Η Κάτι Πίρι είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπαίνουν σε ένα μονοδιάστατο διάλογο με την Τουρκία, όντες σιωπηλοί όσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Η ίδια τάχθηκε υπέρ ενός περισσότερο εντατικού διαλόγου, και σημείωσε ότι το ΕΚ εδώ και 10 χρόνια προτάσσει πως ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να είναι πολυδιάστατος, και “δεν μπορούμε να μιλούμε μόνο για το πόσοι άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Αυτό είναι πάρα πολύ μονοδιάστατο σε σχέση με τον ευρύ διάλογο που πρέπει να έχουμε με την Τουρκία”, ανέφερε.

Ερωτηθείσα εάν η Ευρώπη μπορεί να εμπιστευτεί την Τουρκία στο θέμα του προσφυγικού, καθώς δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας, που είχε αποφασιστεί τον Νοέμβριο του 2015, η κ. Πίρι είπε ότι στην εξωτερική πολιτική το θέμα δεν είναι η εμπιστοσύνη αλλά το να κάνεις συμφωνίες που οι δύο πλευρές θα φροντίσουν να τις τηρούν. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να αρχίσει το σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας να μπαίνει σε εφαρμογή, και μόνο αυτή την εβδομάδα είδαμε ένα πρώτο σχέδιο δράσης όσον αφορά όχι την τουρκική κυβέρνηση, αλλά το πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, είπε, προσθέτοντας πως η πίεση που έχει ασκηθεί από τις χώρες μέλη στην Ελλάδα και η συζήτηση για κλείσιμο συνόρων δείχνουν πως “ούτε εμείς είμαστε τώρα ένας αξιόπιστος συνομιλητής της Τουρκίας”. Δεν της αρέσει, είπε, η γλώσσα που χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές, δεν δημιουργεί συνθήκες εμπιστοσύνης και υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουμε σε μια είδους ισότιμη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας. “Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται την ΕΕ και η ΕΕ δεν εμπιστεύεται την τουρκική κυβέρνηση. Στο τέλος της μέρας και οι δύο χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο και χρειάζεται να φτάσουμε σε μια συμφωνία”, ανέφερε.

Οσον αφορά το κλείσιμο της “Ζαμάν” και τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν αποδέχεται, ούτε σέβεται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αποφυλάκιση των δημοσιογράφων Τζάν Ντουντάρ και Ερντογάν Γκιουλ, η κ. Πίρι καλωσόρισε την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στις Βρυξέλλες, επί του θέματος, και σημείωσε πως αυτό περιμένει και από τους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, να προβαίνουν σε ξεκάθαρες τοποθετήσεις επί τέτοιων θεμάτων. Σημείωσε το γεγονός πως η σύλληψη των δύο δημοσιογράφων είχε γίνει δύο ημέρες πριν την προηγούμενη σύνοδο κορυφής Τουρκίας – ΕΕ και το κλείσιμο της μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας Ζαμάν, λίγο πριν την σύνοδο κορυφής της Δευτέρας.

Σε ερώτηση για το αν έχει και η ΕΕ ευθύνη για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση και τις ευρωπαϊκές αξίες, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην απογοήτευση που της εκφράζουν πολίτες όταν επισκέπτεται την Τουρκία, και υποστήριξε ότι το γεγονός πως εδώ και 10 χρόνια ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας δεν εξελίσσεται γρήγορα, δεν οφείλεται σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, αλλά καθαρά σε εσωτερικά ζητήματα χωρών μελών, φέροντας ως παράδειγμα το μπλοκάρισμα κεφαλαίων από τον τέως Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου `Αγκελας Μέρκελ. Καταλαβαίνει, είπε, το συναίσθημα των ανθρώπων που λένε ότι δεν είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε αξίες, αλλά μια πολιτική διαδικασία, και εξέφρασε ικανοποίηση που αποφασίστηκε πέρυσι η εντατικοποίηση του διαλόγου με την Τουρκία, “που πρέπει να είναι ανεξάρτητος με το προσφυγικό ζήτημα”. Διαδικασία ένταξης και προσφυγικό πρέπει να είναι ξεχωριστά θέματα, σημείωσε, λέγοντας ότι με τη διασύνδεσή τους δίδουμε το μήνυμα στην Τουρκία πως το θέμα δεν είναι η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, αλλά “εάν συνεργαστείς μαζί μας στο προσφυγικό θα έχεις πάει ένα βήμα μπροστά. Αυτό δεν είναι το μήνυμα που θέλω εγώ να στείλω ούτε στους Ευρωπαίους πολίτες, ούτε στους Τούρκους. Αυτό δεν παρέχει εμπιστοσύνη στην ενταξιακή διαδικασία”, ανέφερε.

Ερωτηθείσα για το πώς θα ξεπερασθεί το βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δύο κεφάλαια που αναφέρει στην έκθεσή της ότι θέλει να ανοίξουν, η Κάτι Πίρι σημείωσε αρχικά ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει τη δική της άποψη και όχι ολόκληρου του ΕΚ, σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα από τα θέματα στα οποία οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ δεν συμφωνούν. Όλοι όμως συμφωνούν, πρόσθεσε, ότι πρέπει να δοθούν στην Τουρκία τα ορόσημα (benchmarks), που δίδονται σε όλες τις χώρες για το άνοιγμα των κεφαλαίων. Ανεξαρτήτως εάν είμαστε ευχαριστημένοι ή όχι με κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, όπως τώρα που δεν είμαστε, πιστεύω ότι το κρίσιμο είναι αυτά τα δύο κεφάλαια να τύχουν εντατικού διαλόγου για τα θεμελιώδη δικαιώματα, ανέφερε. Συζητούμε κατά πόσον οι πρόσφυγες μπορούν να είναι ασφαλείς στην Τουρκία και διερωτάται, είπε, κατά πόσο μπορεί αυτό να συζητείται χωρίς να γίνεται διάλογος για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία. Έχουμε ανησυχίες για τις αρνητικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, είπε, παρατηρώντας ότι το άνοιγμα των κεφαλαίων “δεν σημαίνει ότι η Τουρκία επιβραβεύεται, έρχεται πιο κοντά στην ένταξη. Το μόνο πράγμα που μπορεί να σημαίνει είναι ότι θέλουμε έναν πιο εντατικό διάλογο, όχι μόνο στο προσφυγικό, αλλά ιδιαίτερα στα ανθρώπινα δικαιώματα”, σημείωσε.

Το ΕΚ, όπως και η Κομισιόν, αλλά και η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να βεβαιώσουν πως μόλις υπάρξει μια συμφωνία στο Κυπριακό θα πράξουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την επανένωση. Αυτό, είπε η Κάτι Πίρι, αναφερόμενη στο Κυπριακό, είναι το μήνυμα που θέλει να δώσει, και όχι το ΕΚ να υποκαταστήσει το χώρο όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση. Αυτό, ανέφερε, πρέπει να γίνει από τους δύο ηγέτες και αφορά αυτούς και τους ανθρώπους που μένουν στην Κύπρο. “Οτιδήποτε προκύψει, μια θετική λύση, θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας να το στηρίξουμε και είμαι σίγουρη ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ζητήσει από την Κομισιόν να διαθέσει επιπρόσθετη χρηματόδοτηση”, ανέφερε.

Η κ. Πίρι εξέφρασε ετοιμότητα να επισκεφθεί την Κύπρο μόλις λάβει σχετική πρόσκληση, και σημείωσε πως ο λόγος που έδωσε προσοχή στο Κυπριακό στη φετινή της έκθεση για την Τουρκία είναι ότι βλέπει μια ζοφερή εικόνα σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και στην Ευρώπη, ότι υπάρχει μια αστάθεια. Κάποια μέρη, ανέφερε, νομίζεις ότι διαλύονται και τότε βλέπεις μια ελπιδοφόρα διαδικασία στην Κύπρο. “Με όρους εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι μόνο σημαντικό για το νησί σας, αλλά και για την Ευρώπη, να βλέπεις τους δύο ηγέτες, τον κόσμο να μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία. Γιατί μπορεί να έχει μια θετική επίδραση σε ολόκληρη την περιοχή”, ανέφερε.

Όσον αφορά το αίτημα για να καταστεί η τουρκική γλώσσα μια από τις επίσημες της ΕΕ, η κ. Πίρι έχει κάνει αναφορά στην έκθεσή της σε αυτή τη χειρονομία του Προέδρου Αναστασιάδη, όπως είπε, θεωρώντας πως δεν ήταν μια εύκολη απόφαση γι` αυτόν καθώς θα συνάντησε αντιδράσεις από κάποιες ομάδες στις οποίες δεν θα άρεσε. Αλλά η τ/κ πλευρά είδε σίγουρα ότι η άλλη πλευρά προβαίνει πραγματικά σε κινήσεις για να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία, επεσήμανε. Σημείωσε δε ότι η τουρκική γλώσσα θα μπορούσε να γίνει μια από τις επίσημες της ΕΕ με την τελική επίλυση του Κυπριακού.

Η κ. Πίρι σημείωσε ότι η έκθεσή της θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλιου τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου. Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε ότι έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα 554 τροπολογίες, 100 εκ των οποίων προέρχονται από ένα μόνο Ευρωβουλευτή, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Όσον αφορά την κατάσταση στη ΝΑ Τουρκία, όπου πρόσφατα βρέθηκε και η ίδια, η Κάτι Πίρι είπε ότι 335.000 Τούρκοι πολίτες, κουρδικής καταγωγής, έχουν εκτοπισθεί λόγω των συγκρούσεων. Απέδωσε ευθύνες για την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στο ΡΚΚ, που μετέφερε τις μάχες στο κέντρο των πόλεων, και είπε πως“δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας και να λέμε ας τα βρούμε στο προσφυγικό, αυτό είναι ένα διαφορετικό ζήτημα. ‘Oχι, γίνονται το ίδιο θέμα. Η αστάθεια στην περιοχή, η κατάσταση στη Συρία συνδέονται με την προσφυγική κρίση”.

Η κ. Πίρι επεσήμανε την ανάγκη όπως στην ΝΑ Τουρκία μεταβεί επίσημη αντιπροσωπεία του ΕΚ, αλλά και η ίδια η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μονγκερίνι. “Δεν μπορούμε να έχουμε άλλη μια Τσίζρε (πόλη της ΝΑ Τουρκίας με κουρδικό πληθυσμό που ήταν υπό πολύμηνο καθεστώς περιορισμού από την τουρκική κυβέρνηση)”, ανέφερε.

Ραλλή Παπαγεωργίου, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: