Εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της θα ασκήσουμε βέτο, λέει ο Αναστασιάδης




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, δήλωσε ότι εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της η Κύπρος θα ασκήσει βέτο.

Σε ερώτηση για τις ενστάσεις της Κύπρου στο προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «κακώς η Κύπρος ευρέθη να φέρει μέρος της ευθύνης”, σημειώνοντας πως πέντε κεφαλαία είχαν παγώσει από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης ως αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης, της μη υλοποίησης από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεών της, όπως προκύπτουν από το πρωτόκολλο της Άγκυρας αλλά και το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Πρόσθεσε πως “ήταν αδύνατο να περιμένει κάποιος από εμάς ότι θα δίναμε τη συγκατάθεσή μας”.

«Παράτυπα, θα μπορούσα να πω και λυπάμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να το πω, δεν ερωτηθήκαμε αν είχαμε πρόθεση και συνεπώς ήταν κατά παράβαση των κανόνων που ισχύουν σήμερα για το άνοιγμα των όποιων κεφαλαίων», πρόσθεσε

Σε ερώτηση τί ζητά από την Τουρκία, σημείωσε πως η ‘Αγκυρα «από τη μία, θα πρέπει να ανοίξει τους λιμένες τους αερολιμένες, (στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι το οποίο αντίθετα δεν πράττει».

«Με σωρεία δηλώσεων, επιστολών ή υπομνημάτων αναφέρεται σε `μη υπάρχουσα χώρα`», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το χειρότερο, και λυπάμαι που χρειάζεται να το σημειώσω, όταν ο κ. Τουσκ επισκέπτετο την Λευκωσία και επρόκειτο να πάει στην Άγκυρα, τον υποχρέωσαν, γιατί δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, να προσγειωθεί πρώτα σε έναν άλλο αερολιμένα άλλης χώρας και στη συνέχεια να μεταβεί στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν το βέτο είναι κάτι το οποίο θα χρησιμοποιούσε απάντησε: «Bεβαίως, βεβαιότατα ναι».

«Αυτό έχω τονίσει και στους εταίρους και στο προηγούμενο Συμβούλιο της 7ης Μαρτίου και κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τουσκ, τον Πρόεδρο Γιούνκερ και τον Πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς, ότι η Κύπρος θα ασκήσει το βέτο, εφόσον η Τουρκία δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ανέφερε, «δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό Πρακτορείο, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: