Ποιος τελικά θέλει λύση; Η “χαρούμενη πολιτική” εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια της Τουρκίας




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*

Στην πρόσφατη αρθρογραφία μου (τίτλοι τριών τελευταίων άρθρων: «Γιατί μας ‘αγάπησε’ ο Ερντογάν;», «Μόνο στην Κύπρο δεν αντιλήφθηκαν το σεισμό» και «Πως βγάζουμε τα μάτια μόνοι μας στην ΕΕ»), επικεντρωθήκαμε στις πρωτοφανείς γεωπολιτικές μετατοπίσεις που συντελούνται στην περιοχή μας.

Αυτές, σε συνδυασμό  με την παρουσία της ΚΔ στην ΕΕ και του φυσικού αερίου, δημιουργούν ευκαιρίες για υποφερτή λύση στο Κυπριακό. Εν μέσω τέτοιων εξελίξεων, ο Ν. Αναστασιάδης ακολουθεί «χαρούμενη πολιτική» απέναντι στους Ακκιντζί και Ερντογάν.  Καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει βουνό προβλημάτων, η «χαρούμενη πολιτική» στο Κυπριακό βολεύει και καθιστά άνετη την επέλαση του κατοχικού καθεστώτος και Τουρκίας στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Η «χαρούμενη πολιτική» ξεκίνησε στην Κύπρο με ζιβανίες και θέατρα, αλλά η ανάδειξη του Ακιντζί ως ισότιμου … συμπροέδρου έχει διεισδύσει σε πολλά ευρωπαϊκά γραφεία, αντικειμενική διαπίστωση που ομολογούν πολλοί στην ΕΕ, αλλά αρνείται το Προεδρικό. Αφού λοιπόν «φρόντισαν» να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία, οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού έχουν έτοιμη την απάντηση σε κάθε «προσαρμογή» του Ακιντζί στις προσταγές του νεοσουλτάνου: «Ο κ. Ακιντζί διεκδικεί τα συμφέροντα της Τ/κ κοινότητας»… Όταν απειλεί για το φυσικό αέριο, όταν θέλει μισά-μισά, όταν εναγκαλίζεται τους έποικους…  «εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Τ/κ κοινότητας»! Τα δικά μας συμφέροντα, ποιος τα διεκδικεί; Ποιος; Δυστυχώς, με τέτοια μυαλά, ο ουρανός να πέσει πάνω στην Τουρκία, θα είμαστε χαμένοι στην Κύπρο.

Παρά την διαλυτική πολιτική της Κυπριακής Κυβέρνησης, καταφέρνουμε ακόμη να λαμβάνουμε στήριξη. Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δεύτερη μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει παραδοσιακά φιλικές θέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, ο Τζ. Πιτέλλα, Πρόεδρος της Ομάδας, αναφέρθηκε πρόσφατα (8/3/2016) στις ενταξιακές της Τουρκίας ξεκαθαρίζοντας ότι η ενταξιακή της πορεία και η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος είναι δύο διαφορετικά ζητήματα που δεν συνδέονται σε ένα είδος παζαριού. αυτή να εξαρτάται από ανταλλάγματα στο προσφυγικό ως να πρόκειται για παζάρι. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “η Τουρκία, για να διευκολύνει τη διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία”. αυτή να εξαρτάται από ανταλλάγματα στο προσφυγικό ως να πρόκειται για παζάρι.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “η Τουρκία, για να διευκολύνει τη διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία”. αυτή να εξαρτάται από ανταλλάγματα στο προσφυγικό ως να πρόκειται για παζάρι. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “η Τουρκία, για να διευκολύνει τη διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία”.Υπέδειξε επίσης ότι «η Τουρκία, για να διευκολύνει τη διαδικασία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία»! Κάποιος πολιτικός στην Κύπρο με όμοια θέση για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τη συνέχειά της μέσω μιας λύσης, αυτόματα ο πολιτικός αυτός θεωρείται από την ηγεσία του ΔΗΣΥΑΚΕΛ ότι … «δεν θέλει λύση», αλλά «θέλει λύση ο Ερντογάν» που προφανώς έπεισε τον Αβ. Νεοφύτου και Α. Κυπριανού!

Παρεμπιπτόντως, στην πρόσφατη συζήτηση για την Τουρκία στην ΕΕ εξήγησα ότι: «η Κύπρος, με το ένα τρίτο της υπό παράνομη τουρκική κατοχή, παραχώρησε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών στην Τουρκία το 2005, με την προσδοκία να συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες δικαίου, με στόχο μια ευρωπαϊκή λύση στην Κύπρο. Έκτοτε, ως ΕΕ επενδύσαμε πολλά… αλλά φτάσαμε στο σήμερα, με την Τουρκία να παραβιάζει απροκάλυπτα βασικές αρχές και σε πολύ χειρότερο βαθμό με όταν άρχιζε η ενταξιακή της πορεία.

Η απογοήτευσή μου δεν είναι μόνο ότι η Τουρκία διατηρεί ακόμη τα κατοχικά της στρατεύματα στην Κύπρο. Δεν είναι μόνο που στην Τουρκία  επικρατεί σήμερα ένα δεσποτικό ισλαμιστικό καθεστώς. Η απογοήτευσή μου δεν είναι μόνο που τελικά ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας απέτυχε σε σημείο που η δημοκρατία βρίσκεται στο γύψο… Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέθεσε μια εκβιαστική πρόταση με όμηρους τους απεγνωσμένους πρόσφυγες. Είναι αδιανόητο που αυτό γίνεται με την ανοχή της ηγεσίας της ΕΕ. Ούτε για ζώα, δεν θα γίνονταν τέτοιες συναλλαγές. Η μεγαλύτερη μου απογοήτευση λοιπόν είναι που αντί να εξευρωπαΐσουμε την Τουρκία, τελικά αλλοιώνουμε τον πυρήνα των αρχών και των κανόνων δικαίου της ΕΕ.

Αν η ΕΕ προχωρήσει σε αυτή τη συναλλαγή, προσωπικά δεν θέλω να είμαι μέρος αυτού του εγκλήματος.» Τα πιο πάνω μπορούσε να ήταν από άρθρο που δημοσίευσε ο Πιτέλλα με τίτλο «Η Ευρώπη παρέδωσε τον εαυτό της στην Τουρκία». Τελικά, ποιος θέλει λύση στην Κύπρο, ο Ερντογάν ή ο Πιτέλλα και όσοι ζητάμε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) –  [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: