‘Αθλια προβοκάτσια έστειλε τους πρόσφυγες στα σύνορα: Οι Σκοπιανοί τους επιστρέφουν πίσω




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Σε διπλωματικό επεισόδιο με ιδιαίτερες εντάσεις και αλληλοκατηγορίες, εξελίσσεται η μαζική είσοδος μεταναστών στα εδάφη των Σκοπίων αλλά και το περίεργο και άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που παρακινούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες να «σπάσουν» τα σύνορα και να φύγουν από την Ελλάδα.

Περίπου 1.000 άνθρωποι μπήκαν χθες στα Σκόπια από διαφορετικές περιοχές, μακριά από τον φράχτη προκαλώντας την οργή της σκοπιανής κυβέρνησης η οποία αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα τους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι εικόνες χθες ήταν συγκλονιστικές καθώς ηλικιωμένοι ή μικρά παιδάκια έκαναν πορεία 8 χιλιομέτρων μέσα από χειμάρρους και επικίνδυνα περάσματα για να φύγουν από την Ελλάδα. Τώρα θα αναγκαστούν να περάσουν ξανά την ίδια δοκιμασία και να επιστρέψουν στα σύνορα.

Ο Στρατός και η Αστυνομία των Σκοπίων έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση για τη σύλληψη όλων αυτών των ατόμων. Στη συνέχεια οι Σκοπιανοί σκοπεύουν να προωθήσουν μαζικά ξανά προς το ελληνικό έδαφος τους ανθρώπους αυτούς.

Κάποιοι επιτήδειοι τις προηγούμενες ημέρες μοίρασαν φυλλάδια που έλεγαν ότι μπορούν να «σπάσουν» τα σύνορα και να μπουν στα Σκόπια παρά το γεγονός ότι το επίσημο ελληνικό κράτος είχε ενημερώσει ότι τα Σκόπια δεν θα δέχονταν μετανάστες και πρόσφυγες, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Ετσι, οι αρχές των Σκοπίων σχεδιάζουν σε αυτό το πλαίσιο να επιστρέψουν τους ανθρώπους αυτούς στην Ελλάδα και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι χώρες βορείως των Σκοπίων έχουν επίσης κλείσει τα σύνορά τους (σσ. η Σερβία έχει ήδη επιστρέψει ορισμένους στα Σκόπια) μάλλον ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να επιτραπεί σε όσους πέρασαν στο σκοπιανό έδαφος από την Ελλάδα να παραμείνουν εκεί.

Ο κ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΣΤΟ MEGA

Αν τα Σκόπια υποβάλουν αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων και των μεταναστών που πέρασαν στη χώρα, αυτό θα εξεταστεί, είναι η θέση της κυβέρνησης για την επιστροφή των εκατοντάδων ανθρώπων που έφυγαν χθες από την Ειδομένη.

“Αν γίνει αίτημα επανεισδοχής θα το εξετάσουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Για τα φυλλάδια που ξεσήκωσαν πρόσφυγες και μετανάστες ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τα μοίρασαν, ωστόσο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ανεύθυνη, πέρα από τις προθέσεις -καλές ή κακές- των εμπνευστών της.

Επισήμανε, δε, ότι η ομάδα των ανθρώπων που έφυγε από την Ειδομένη “θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχαν ληφθεί κάποια αποτρεπτικά μέτρα από την αστυνομία”.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι να ενισχυθεί το κομμάτι της επικοινωνίας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προκειμένου να καταλάβουν ότι δεν ωφελεί να παραμένουν στην Ειδομένη και ότι πρέπει να μεταφερθούν σε ασφαλέστερους χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι από αύριο ξεκινά μια αραβόφωνη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ θα υπάρχει και wifi στις δομές φιλοξενίας που θα ανοίγουν στη σελίδα αυτή “προκειμένου να υπάρχει μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους”.

Γίνεται ακόμη προσπάθεια, όπως δήλωσε, με όλο και περισσότερους μεταφραστές και διερμηνείς προκειμένου να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

“Το επίπεδο της παραπληροφόρησης και του σπασμένου τηλεφώνου σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται τόσο πιεσμένοι από την ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί λειτουργεί με τρόπο τέτοιο που να είναι παραλυτικός. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε ζύμωση στον καθένα ξεχωριστά…και όπως είναι λογικό δημιουργεί και καθυστερήσεις”, σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αναμένει “ότι στις επόμενες λίγες μέρες και μετά από τη σύνοδο ο κόσμος αυτός θα καταλάβει” ότι δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα και θα πειστεί να μετακινηθεί από την Ειδομένη.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για την προσφυγική κρίση υπό τον προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για να εξετάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σύνορα της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Με αφορμή και τα χθεσινά γεγονότα στην Ειδομέμνη η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας. Επίσης, καλεί εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Στη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση και προγραμματισμός και συζητήθηκε και η σημερινή εξέλιξη στην Ειδομένη.

Επ’ αυτού του θέματος, σε δήλωση του κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εμπιστεύονται ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων (όπως έγινε σήμερα) από «επιτήδειους» και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη. Η έκκληση απευθύνεται επιπλέον και στις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους «να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Ειδικότερα, ο κ. Κυρίτσης δήλωσε σχετικά με τη χθεσινή εξέλιξη στην Ειδομένη ότι «υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή». Είπε ότι «έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρους και ποτάμια». «Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία».

«Όλα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης και τόνισε: «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη». «Καλούμε επίσης», συνέχισε, «τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Το σημείωμα και ο χάρτης στα αραβικά via Bojan Pancevski @bopanc
Το σημείωμα και ο χάρτης στα αραβικά via Bojan Pancevski @bopanc

Το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που διανεμήθηκε χθες σε πρόσφυγες στην Ειδομένη

Παρακάτω παρατίθεται (σε ελληνική μετάφραση) το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που μοιράστηκε χθες στην Ειδομένη και το οποίο συνοδευόταν από τον σχετικό χάρτη.

Με αφορμή αυτή την ενέργεια, κατάληξη της οποίας ήταν να διακινδυνεύσουν την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι ακόμα και παιδιά, περνώντας φουσκωμένους χειμάρους, η κυβένρηση έχει καλέσει τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας. Επίσης κάλεσε εθελοντικές οργανώσεις και αλληλεγγύους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Ολόκληρο το φυλλάδιο στα ελληνικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το εξής:

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».

Αποφασισμένοι να φύγουν οι πρόσφυγες: 600-700 ήδη στο έδαφος μας λένε οι Σκοπιανοί:
http://mignatiou.com/2016/03/apofasismeni-na-perasoun-sta-skopia-megali-omada-prosfigon-stin-oudeteri-zoni/
Η πορεία των κατατρεγμένων: Χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στα Σκόπια
http://mignatiou.com/2016/03/i-askopi-poria-ton-katatregmenon-chiliades-prosfiges-prospathoun-na-perasoun-sta-skopia/

Ν. Λ., ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: