Περαιτέρω χαλάρωση των εμπορικών περιορισμών προς τη Κούβα από ΗΠΑ

FILE PICTURE. U.S. President Barack Obama (L) greets Cuban President Raul Castro (C) . REUTERS/Kai Pfaffenbach (SOUTH AFRICA – Tags: POLITICS OBITUARY TPX IMAGES OF THE DAY) – RTX16C5L
Η κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα άμβλυνσης των ταξιδιωτικών και εμπορικών περιορισμών που επιβάλλονται στην Κούβα την 17η Μαρτίου, πριν από την ιστορική επίσκεψή του στη νήσο εντός του μήνα, ανέφεραν σήμερα πηγές στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό επεξεργασία, αλλά σύμφωνα με τις πηγές αυτές τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα καταστήσουν πιο εύκολο για Αμερικανούς πολίτες να επισκέπτονται την Κούβα, εάν είναι επιλέξιμοι βάσει 12 εγκεκριμένων κατηγοριών ταξιδιών, όπως για παράδειγμα για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, ενώ θα καταστήσουν επίσης ευκολότερες τις εμπορικές συναλλαγές και τις τραπεζικές δοσοληψίες.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την 18η Φεβρουαρίου πως ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την Αβάνα την 21η και 22η Μαρτίου, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς τον τερματισμό των δεκαετιών ανοιχτής εχθρότητας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα, κληρονομιά του ψυχρού πολέμου. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου στην Κούβα από το 1928.

Ο Λευκός Οίκος έχει απευθύνει προσκλήσεις σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να συνοδεύσουν τον πρόεδρο. Συνεργάτες κοινοβουλευτικών δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι περίπου 20, κυρίως Δημοκρατικοί, σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κούβα.

Οι κινήσεις του Αμερικανού προέδρου με στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας έχουν αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από μερίδα μελών του Κογκρέσου, κυρίως μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αλλά και ορισμένους Δημοκρατικούς, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η στροφή της πολιτικής της Ουάσινγκτον την 17η Δεκεμβρίου 2014.

Οι πολιτικοί αυτοί διατείνονται πως ο Λευκός Οίκος δεν εξασφαλίζει επαρκή ανταλλάγματα από την κυβέρνηση του προέδρου Ραούλ Κάστρο. Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί πως η άμβλυνση του εμπάργκο θα ωφελήσει τον λαό της Κούβας.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις για τις νέες κινήσεις που σχεδιάζει ο Λευκός Οίκος, χωρίς να έχει εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την Αβάνα. «Δεν θα έπρεπε να πάρουμε κάτι από τους Κουβανούς σε αντάλλαγμα;», διερωτήθηκε συνεργάτης ενός κοινοβουλευτικού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρόιτερς, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal